Кардиологът проф. Младен Григоров пред „Труд“: Не съм оптимист за скорошна ваксина срещу COVID-19

Проф. Младен Григоров Снимка: Пламен Стоименов

Българският ген е добър и ни спасява - това е факт

Епидемията с коронавирус е ужасна, има различни версии и слухове за нейната поява и за разпространението u. Съществуват и теории, че вирусът е създаден изкуствено и затова е неконтролируем, че може да мутира и че последствията могат да бъдат опасни за тези, които го прекарват. На всичко това се наслушахме в тези близо 2 месеца. Ето как разглежда ситуацията сега уважаваният кардиолог проф. Младен Григоров.

- Изминаха почти два месеца след началото на извънредното положение у нас, а и по света. Какви са Вашите изводи, проф. Григоров?

- Най-важният извод, за съжаление, е, че светът е объркан. Откъде и от кого е създаден въпросният вирус, как се е разпространил - версиите са много. СЗО казва, че е с естествен произход, президентът на САЩ казва, че не е - че е създаден изкуствено в Китай, какви ли не специалисти се изказаха по темата. Дори и един наш професор по биотероризъм пък изказа съмнение, че още през 1981 г. е бил изпуснат щам, който неясно как и къде е циркулирал, но сега се появява и заразява целия свят... Бъркотията в това отношение е пълна. Другата неяснота е как да се оправим с вируса. Едни казват, че след 20-30 дни няма да го има, други пък твърдят, че не само ще го има, но ще има и втора и то още по-тежка вълна през сезона есен - зима.

- Значи люшкаме се от едната крайност в другата. Но ако навлезем по-надълбоко в чисто медицински аспект, какви са изводите?

- Ако навлезем особено в т. нар. патофизиология, която е основа на медицината, ще видим, че вирусът засяга основно белия дроб, което е ясно. Но дали се засяга алвеоло-капилярната мембрана преди всичко, защото сега се появиха и нови мнения, че се засяга капилярната система на белия дроб, в която се образуват милиони микросъсиреци. И заради това се налага лечение с хепарин - то в началото се пренебрегваше. Някои смятат че със заболяването се засяга и централната нервна система. Смяташе се и, че има нещо общо с една болест, която и аз съм прекарал - болестта на Гилен-Баре - тоест, че става дума за автоагресия, говореше се за цитокиновата буря - неконтролирана реакция на имунната система... Но всичко това показва объркване на всички нива.

- Наистина ли сме далече още от лечението на коронавируса?

- За съжаление, всичко, което се прилага досега, е на основата на хипотези и на начини на лечение, които съществуват. Има нещо добро - това е вливането на плазма с антитела при двама пациенти у нас. Дано тези болни се оправят, другите също. Но това лечение е известно отпреди 30-40 години и то не с оглед на вирусите, то е прилагано при ревматоидния артрит, например. Тогава се прилагаше на друг принцип. Сега резултатът, за който съобщи преди дни проф. Мутафчийски, е много добър. Това значи, че са нужни кръводарители и то прекарали болестта. Не един и двама... Но този метод е добър за прилагане при най-тежко болните.

- Професоре, каква може да е причината тежките случаи у нас да са много по-малко в сравнение с други държави като Италия, Испания, САЩ, Англия?

- За това няма категорични доказателства, но по пътя на логиката - подчертавам това, е тезата, че ваксината БЦЖ е свършила своята работа. Защото в цяла Източна Европа и заболеваемостта, и смъртността - а това са двата критерия, по които се оценява всяка една медицина, са значително по-ниски, отколкото в западната част на Европа, вкл. САЩ и Китай. Най-вероятно това е така. При нас тя беше задължителна и се прилагаше масово, а при останалите - не. Към тази хипотеза може да прибавим и факта, че в бившата ГДР болните са 3-4 пъти по-малко от тези в Западна Германия. И това е при един и същи народ.

- А други хипотези, които не бива да отминаваме с лека ръка има ли?

- Вижте, може би и в цялата работа има и нещо друго - генът. Да го кажем, че вероятно в нашия народ има някаква генетична защита. Колкото и странно да звучи, но у нас в Търговищко и в Разградско, доколкото е останало някакво прабългарско наследство, почти няма заболели. Един учен вече спомена, че когато са дошли нашите прадеди, водени от хан Аспарух, на когото още не сме направили паметник в София и това ще го повтарям винаги, когато мога, те са се заселили точно там. Това е някаква теза, разбира се. Но нещо подобно се повтаря в Русия - в Татарстан, където е втората България. Първата е в днешния Афганистан и Памир, втората е в Башкирия (сегашният Татарстан), третата е при Каспийско море, а четвъртата България е нашата. Твърди се, докато в Русия заболеваемостта рязко нараства, там в Татарстан - при нашите братовчеди по ген, се наблюдава друго. И друго интересно има в Италия - там ударът на вируса е в Северната част, в Ломбардия, а в Южна Италия многократно е по-малко. Точно там пък са прабългарите на Алцек - един от братята на Аспарух.

- Професоре, познаваме ви като един от най-вещите по история медици у нас, но нали знаете, че мнозина ще определят подобни теории за конспиративни и дори налудничави?

- Да, зная. Може да звучи смешно, не го твърдя, а само го подхвърлям. Защото при толкова много неизвестни могат да виреят какви ли не догадки. Но така или иначе, в медицината е известно, че 40% от всички болести е генът, 30% е това, което ни причиняват тези около нас - средата и обществото, и 30% е това, което си правим ние. Нищо чудно и тук да е така.

- В началото много се говореше, че трябват респираторни апарати за обдишване, в последните дни обаче много специалисти и от цял свят се изказват против интубацията. Защо?

- Казват го и наши специалисти, не само световни. Кислородът явно върши работа, но той прави това при всяка една дихателна недостатъчност. Подаването на кислород също се обърка - дали само подаване, дали вентилация, кога и доколко. Оказа се, че всъщност тези апарати вършат работа в най-тежките случаи и то не винаги. Появиха се съмнения, че колкото по-късно се отиде към интубация, толкова по-добре... За това казвам, че бъркотията на всички нива е голяма.

- Ваксината - ще я има ли скоро или това е само желание, което е трудно осъществимо скоро?

- Дай Боже, фармацевтичните гиганти да успеят да направят нещо с ваксината, но единственото сигурно е едно - че те ще спечелят страшно много пари. Знаете, че се появиха и съмнения в тази посока - за това как през година или през две ни сполетява някакъв вирус. То не бе свински грип, птичи грип, не бе САРС и други... Без да изпадам в кой знае каква мнителност, но бурното развитие на т. нар. неолиберален модел - казано на прост български език означава безкрайна лакомия, се развихриха през година и през две всякакви епидемии, от които фармацевтичните компании правят невероятни, гигантски печалби. Ще цитирам световния икономист Джефри Сакс, който преди време беше направил справка и се оказа, че всички далавери в света, свързани с проституция, нелегално разпространение на тютюн, на алкохол, на оръжие и наркотици - събрани заедно, правят 1/3 от печалбите на големите фармацевтични компании. Значи те са около 30 в света и имат над 30% печалби.

- Да разбирам ли, че не сте оптимист за бързо създаване на ваксина за COVID-19?

- Истината е, че за да вкараш нещо в медицината и да кажеш, че това е полезно, трябва да минеш през т. нар. медицина на доказателствата. Тя си има своите правила, фази на изследване, започва се първо с доказателства, които се събират от учените, минава се през опитни животни, после през доброволци... За това се изисква време, не може да стане нито за дни, нито за няколко месеца. Това няма как да стане толкова бързо, по принцип са необходими години.

- Отменени бяха редовните брифинги на Щаба, ръководен от генерал Мутафчийски. Навреме ли стана това, как мислите?

- Това, което общо взето казваха специалистите от Щаба по време на редовните брифинги, бе полезно за нацията. Някои от репортерите обаче задаваха невероятно тъпи и провокативни въпроси, от които не само, че се получаваше объркване, но започнаха да се изнасят данни, които още повече стресираха населението. Без да съм психиатър, ще ви кажа, че след оздравяването от тежки болести и ситуации, вкл. инфаркт или инсулт, настъпва т. нар. постагресивен синдром, изпитваш огромен страх. Така е и при този вирус. Например, от китайския град Ухан - след отмяната на карантината там, бяха изнесени стресиращи факти. Дни, седмици наред и ресторантите, и кината са били празни, никой не смеел да ги посещава. У нас също се забелязва това - вижте в столицата поне половината от хората продължават да ходят с маски, след като ги отмениха.

- Тоест, казвате, че психологическият шок, който се създаде, ще продължи.

- Да, правилно или неправилно създаден, този шок ще продължи. Ще отворят плувните басейни, но съм сигурен, че поне 2-3 седмици много малко хора ще се възползват от такава възможност. Тези редовни брифинги предполагаха чисто психологически синдром на по-малък или по-голям стрес. Не бива да забравяме, че има и много лабилни хора.

- Премиерът през уикенда съобщи нещо много интересно като факт - че 50% от инфарктите били намалели. Каква може да е причината за това и смятате ли, че е възможно?

- Чух премиера добре. Но бих попитал веднага: Чакайте, как така са намелели наполовина? Ако наистина това е така, има обяснения. Или хората умират вкъщи, т. е. страх ги е повече от вируса, отколкото от инфаркта. А този страх е факт. Или инфарктите не са истински, което за мен е невъзможно. Добре, да приемем, че ние - лекарите, можем да излъжем за клиничната картина, но как ще излъжем за електрокардиограмата - тя или е инафркт, или не е. Как ще излъжеш с лабораторната ензимна характеристика - или я има, или я няма. Това е заложено дори и в пътеката. Наистина е вярно, че намаляха пациентите в болниците - говоря въобще, не само за инфарктите. Те направо изчезнаха. Стигна се до положение в отделенията и в клиниките да има само по няколко болни, което е абсурд. Мисля, че министър-председателят е заблуден за подобен факт. Но ако е вярно, че заради страха от коронавируса хора с инфаркт си стоят вкъщи, това означава, че населението е направо затъпяло.

- Казвате, че болниците са полупразни. Какво означава това?

- То само потвърждава ролята на психологическия стрес и създадената психоза. Затова решението да се премахнат ежедневните пресконференции, без всякакви репортерски въпроси - кои от кои по-глупави, беше най-правилното.

- Страховитите картини, които вещаеха с полевата болница в Зала „Арена армеец“, с приказките за трупове в чували - това не дойде ли доста в повече на българите?

- Но такъв беше моделът в Западна Европа, кой знаеше дали няма да дойде и при нас по същия начин! През тези два месеца се бореха две тези - тази на Щаба и тази на доцент Мангъров. При цялото ми уважение към инфекциониста, но неговата основна теза е още от времето на Чарлз Дарвин - т. е. за т. нар. естествен подбор. Или че вирусът трябва да зарази поне 70% от населението, за да се справим с него.

- Всъщност доцент Мангъров през цялото време на карантината повтаряше, че няма нужда от такива строги мерки и говореше за тяхното разхлабване...

- Ами това е точно тезата на Дарвин, едно и също е. Когато имаме строги мерки, пак стигаме до същото, но много по-късно. Ако му отпуснеш края с много по-меки мерки, ще имаш много по-голяма смъртност - Швеция го показа. Тезата на доцент Мангъров е вярна най-вече от икономическа гледна точка. Но от чисто човешка гледна точка не е много издържана. Но ето сега - ако това се окаже вярно - че втората колежка, която е починала от вируса - д-р Нели Пандова и то излекувана, с три отрицателни PCR-теста след болестта u, поставя под съмнение придобиването на имунитет. Тоест, няма гаранция, че втори път няма да се разболееш. Разбира се, това е единичен случай. И в света се чуват подобни тези, има такива съобщения.

- Очаквате ли увеличаване на депресията и неврозите след тази социална изолация, която преживяваме вече два месеца?

- Няма полезен негативен стрес в този свят. Полезен е само стресът от любовта, ако е положителен. Естествено, че ударът който ще се стовари на главите ни след премахване на извънредното положение, ще е върху икономиката. Как ще се оправят авиацията, туризмът - пълна каша е още всичко! Привърженик съм на това, което твърди нашият Щаб - че единствените правилни мерки са тези, които той предложи, и както виждате - те вече се разхлабват. Може би защото стигнахме платото на заразяване.

- Как да продължим да живеем нормално с коронавируса? В крайности да изпадаме ли? Да продължаваме ли да пием витамините C, D и цинк?

- След като ни е се е стоварил на главите, ние нямаме друг избор освен да живеем заедно с вируса. Дай Боже, да изчезне по-скоро. Витамини C, D, A, отчасти и витамин Е, са доказани, че укрепват имунитета. И са полезни не само с оглед на Ковид-вируса, а и въобще. Полезни са и нямат никаква вреда.

Нашият гост

Проф. Младен Григоров е роден на 12 май 1937 г., трето поколение лекар. До 1997 г. е военен лекар. Директор на болница “Лозенец” във времето, когато се извършва трансформацията є от Правителствена болница. Там създава и кардиологичния център. След това е зам.-директор на ВМА, ръководи отделението по кардиология. Носител е на голямата награда на БЛС за цялостен принос в медицината.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта