Катастрофа в Аляска погуби Петр Келнер (обзор)

Петр Келнер

Собственикът на “Би Ти Ви” и “Теленор” загина в разбиване на хеликоптер

Милиардерът отивал на екстремно ски спускане

Трагедията взе още четири жертви, има един оцелял

Най-богатият чех - милиардерът Петр Келнер, е загинал в катастрофа с хеликоптер в Аляска. Това съобщи днес неговата финансова компания PPF, която е собственик и на медийната група на “Би Ти Ви” и на мобилния оператор “Теленор”.

“Обявяваме с дълбоко прискърбие, че в катастрофа с хеликоптер в планините на Аляска в събота, 27 март, загина основателят и притежател на мажоритарен дял от PPF груп Петр Келнер”, заяви в комюнике компанията. “Петр Келнер беше на 56 години. Професионалният му живот беше известен с невероятна работна етика и творчество, но личният му живот принадлежи на семейството му. Погребението му ще се проведе само с близки членове на семейството”, добавиха от PPF.

56-годишният Келнер, чието състояние сп. “Форбс” оценява на 19 милиарда долара, е бил на борда на хеликоптер Airbus AS350 B3 заедно с още петима души. Единият от тях е оцелял и е настанен в болница в много тежко, но стабилно състояние. Самоличността му не бе разкрита.

Машината паднала близо до глетчера Кник.

Телата на останалите петима, сред които и Келнер, били открити в неделната нощ. Другите жертви са Грегъри Хармс (52 г.) от Колорадо, 50-годишният чех Бенямин Ларочайкс и двама местни - Шон Макманами (38 г.) и Закъри Ръсел (33 г.).

Хармс е легендарен скиор, един от пионерите в т. н. хели-ски, дълги години е работил като ски водач и има собствена компания. Макманами бил един от двамата гидове на групата, а Ръсел - пилотът на вертолета.
Групата се е изкачвала с хеликоптер до глетчера Кник за хели-ски - спорт, при който скиорите се изкачват с вертолет до трудно достъпни склонове и се спускат по тях. Турът, който струва по 15 000 долара на човек, бил организиран от компанията Alaska State Troopers. Фирмата изрази съжалението си за инцидента, който е първият от такъв мащаб за 17-годишната ѝ дейност.

За извършването на полета била наета компанията Soloy Helicopters, която не коментира катастрофата.
Причините за инцидента за момента не са ясни, води се разследване.

“Невероятна трагедия. Толкова съжалявам. Искрени съболезнования на цялото семейство на Петр Келнер”. Това написа в туитър премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

Съболезнования изказа и президентът на Чехия Милош Земан. Негов говорител посочи, че държавният глава изключително уважава успехите на Келнер в бизнеса и безкрайно съжалява за трагичната му смърт.

„Нова ТВ“ му се изплъзна, но купи „БТВ медиа груп“

Бизнесът му в България стартира през 2018 г.

Телевизиите са основна част от империята му

През октомври 2020 г. Петр Келнер придоби собственика на “БТВ медиа груп”.

Милиардерът Петр Келнер придоби няколко знакови за родния пазар компании - телевизията “Би Ти Ви”, и телекомът Теленор. За първи път в България се заговори за бизнеса на Петр Келнер през 2018 г., когато PPF Group - фондът на чешкия милиардер, постигна споразумение за придобиване на “Нова Броудкастинг груп” за 185 млн. евро. Тогава Келнер беше и кандидат за бизнеса на норвежката група “Теленор” в България.

Година по-късно обаче договорът за продажба на акциите между MTG (тогавашният собственик на медийната група на “Нова ТВ”) и компанията PPF Group беше прекратен заради негативното становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От антимонополния орган дадоха своите аргументи на база големия пазарен дял на медията и на групата PPF. “Участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори”, се казваше в решението на КЗК.

Милиардерът не можа да придобие “Нова ТВ”, но през 2018 г. купи активите на мобилния оператор “Tеленор” в Унгария, България, Черна гора и Сърбия. Сделката беше на стойност 2,8 млрд. евро, а PPF Group финансира придобиването чрез заем.

Покупката беше обявена за най-голямата в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа от 2011 г. насам. Цeнaтa нa пpидoбивaнeтo ce paвнявaше нa 6,4 пъти пeчaлбaтa нa бизнecитe нa Теленор в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa зa 2017 г.

PPF Group инвестира в множество пазарни сегменти. Но най-важният сектор за бизнеса на Келнер винаги е бил телевизионният. Компанията му PPF Group е участвала в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova.

След като не можа да придобие “Нова ТВ” в България, Келнер купи собственика на “БТВ медиа груп” - Central European Media Enterprises Ltd. (CME) през октомври 2020 г. С тази сделка Келнер придоби общо 30 телевизионни канала и пълен контрол над операциите на CME в България, Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Шест от телевизиите са в България - bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и спортният канал Ring. Останалите са в Чехия (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold); Румъния (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau); Словакия (TV Markiza, Markiza International, Doma и Dajto); и Словения (POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino).

Обявената цена на сделката беше 2,1 млрд. долара. В групата на “БТВ медиа груп” влизат и няколко радия - N-JOY, Z-rock, ClassicFM и JazzFM, както и няколко сайта.

Завършил е Икономическия университет в Прага

Стартира частен бизнес при масовата приватизация

През първата си година PPF купува фирми за 5 млрд. крони

“За моето поколение свободата, трудолюбието, предприемачеството и зачитането на традициите са основните принципи, върху които сме формирали своите възгледи и нагласи. Това са и ценностите, които ни дадоха възможност да изградим своя бизнес и да изградим компании по целия свят”. Това обяви Петр Келнер в уводното слово в годишния отчет на PPF за 2019 г.

“Съвременното западно общество и по-специално Европа, все повече са доминирани от идеологията на индивидуалните претенции, егалитаризма и релативизацията на традиционните ценности. Съвременните идеологии са склонни да ограничават свободата, творчеството и критичното мислене. Но вярвам, че чешкото общество, което традиционно разчита предимно на уменията и усърдието на местните хора, ще оцелее в такъв свят. В PPF искаме да допринесем за това”, добави още в словото си Келнер.

Той е роден на 20 май в град Ческа Липа, в тогавашна Чехословакия. По-голямата част от детството си обаче прекарва в град Либерец. През 1986 г. завършва Икономическия университет в Прага. След дипломирането си започва работа като асистент в държавната корпорация “Стройимпорт”, която доставя чуждестранно оборудване. След промените през 1989 г. работи за чешката компания Impromat - вносител на офис техника.

А когато през 1991 г. в Чехословакия стартира масовата приватизация на държавни предприятия с бонове, се залавя с частен бизнес и основава PPF - Първи приватизационен фонд. Прави масирана рекламна кампания, чрез която успява да привлече множество инвеститори още през първата година на съществуването на компанията, с чиито средства купува активи на над 200 фирми и предприятия с номинална стойност 5 милиарда крони (над 220 милиона долара).

В средата на 90-те години на миналия век PPF купува най-голямата чешка застрахователна компания, а през 2007 г. стартира съвместна компания с големия италиански застраховател Generali. Пре 2013 г. се оттегля от компанията, продавайки акциите си на Generali за 2,5 милиарда евро - капитал, който използва за по-нататъшна експанзия.

Навлиза в сферата на финансите, енергетиката, телекомуникациите и медиите.

Има имоти за 2,4 млрд. евро

PPF притежава активи за 44 млрд. евро

Оперира тол системата в Чехия

Централата на PPF се намира в Амстердам, Нидерландия.

Създадената и управлявана от Петр Келнер PPF притежава активи за 44 милиарда евро (по данни от средата на 2020 г.), пише Ройтерс.

Част от PPF е Home Credit - компания за потребителски кредити, която работи в Източна Европа, Русия и Азия, като бе първата допусната в Китай фирма със 100% чуждестранна собственост на капитала.

През миналата година Home Credit регистрира 584 млн. евро загуби заради пандемията от коронавируса. Но през 2019 г. нетната ѝ печалба бе 400 милиона евро.

В състава на PPF са мобилните оператори O2, опериращ в Чехия с 6 млн. потребители, и Telenor CEE, с над 10 млн. потребители в Унгария, България, Сърбия и Черна гора.

Друга компания от групата е Cetin - най-голямата мрежа в Чехия за комуникации и пренос на данни, която през февруари обяви, че обмисля да излезе на борсата.

PPF притежава 87,8% в Skoda Transportation, която произвежда машини за обществения транспорт.

Притежава също Czech Toll - компанията, която оперира тол системата в Чехия.

Друга компания от групата на PPF е Sotio, която се занимава с лечение и терапия на ракови и автоимунни заболявания.

През миналата година Петр Келнер приключи пълното придобиване на Central European Media Enterprises - медийна група, оперираща в Централна и Източна Европа. Стойността на сделката бе 2,1 милиарда долара.

В групата на PPF влиза и банката Air bank с 861 000 клиенти. Air bank е в центъра на намеренията на PPF да поеме контрола над по-голямата банка MONETA Money Bank, в която в момента се опитва да купи акции.
PPF разполага и с недвижими имоти в различни страни на обща стойност 2,4 милиарда евро.

Управлението поема Ладислав Бартоничек

Той е миноритарен собственик в PPF

Управлението на създадената и управлявана от Петр Келнер PPF ще поеме Ладислав Бартоничек, съобщи чешкото издание “Лидове новини” днес, часове след новината за неочакваната смърт на милиардера.

56-годишният Бартоничек е дългогодишен миноритарен собственик в компанията. Според нейния последен годишен доклад той държи 0,53% от акциите.

Бартоничек отговаря за телекомуникационния сектор в PPF. Той се присъединява към компанията преди 27 години, а от 2007 г. е и акционер в нея.

Завършил е електроинженерство в Чешкия технически университет, има магистърска степен по бизнес администрация от Института по технологии в Рочестър.

Дъщеря му Анна е шампион по езда

Семейството му страни от публичността

Дъщерята на Петр Келнер - Анна, е на 24 години и е национална шампионка на Чехия по езда.

Личният живот и семейството на Петр Келнер винаги са били далеч от публичното пространство. Самият той почти не даваше интервюта, а в интернет могат да се намерят едва няколко негови снимки и нито една на цялата му фамилия.

Келнер има съпруга - Рената, и четири деца. От тях само дъщеря му Анна е известна на обществото, тъй като е национална шампионка по езда в Чехия. През 2018 г. Петр купи на Анна един от най-добрите състезателни коне в света, наречен Catch me if you can (Хвани ме ако можеш). Той бе продаден на търг, на който чешкият милиардер наддавал срещу Бил Гейтс, когото успял да надвие, като предложил 250 000 000 чешки крони (над 1,1 млн. долара).

За останалите му деца няма публична информация, включително и от какъв пол са.

Келнер и съпругата му основаха през 2009 г. фондация Educa, която подпомага образованието на талантливи деца, чиито родители не могат да платят обучението им. До днес благотворителната фондацията е разпределила средства в размер на близо 55 млн. долара.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят