Катя Сунгарска: Третата вълна затихва, в Спешна помощ имаме по-малко повиквания

Кадър от bTV

Третата вълна на коронавируса затихва. При втората и третата вълна имахме по 600-700 повиквания за една 12-часова работна смяна, а сега се движим около 400. Това съобщи говорителят на Спешната помощ в София Катя Сунгарска по БТВ. "Имаме притеснения при това отваряне на всичко сега, дали след седмица-две няма отново да има ръст на случаите", добави тя.

Направена е невероятна организация, стиковани са координационната централа, екипите и всички звена, но за съжаление дефицитът на кадри остава, отбеляза Сунгарска. "В последната година-две има повече млади хора, които искат да дойдат да работят при нас. Спешна помощ е може би най-голямата школа за един медик", смята тя.

Кадровият дефицит в Спешната помощ е от години, защото това е много тежко за работа място, отбеляза Катя Сунгарска. По думите й, за всяко обаждане екипите не знаят къде отиват и дали ще бъдат посрещнати с агресия или с благодарност. "Екипите почти нямат възможност да се приберат до централата, те са от адрес на адрес - отиват до болница, ако се налага хоспитализация и след това на нов адрес", обясни тя и даде пример със случай, при който почерпен "пациент" заплашва лекар с нож. По думите й случаите на агресия към спешните медици са по-малко по време на пандемята.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България