КАТ снима и нощем с 20 италиански камери

20-те италиански камери на триноги вчера бяха раздадени на катаджиите от 19 области. Плевенчани получили две устройства.

Обществената поръчка е за 1 662 460 лв. без ДДС

Добрата новина: И най-прости радардетектори засичат сигнала

Снимат в 3 ленти едновременно

Двадесет камери на триноги, които могат да снимат номерата на автомобилите и денем, и нощем, от днес са на въоръжение в КАТ. Устройствата са италианско производство, имат наченки на изкуствен интелект и успяват да засичат колите в три ленти едновременно и в противоположни посоки.

Добрата новина за шофьорите е, че новите радари работят с т. нар. доплеров ефект и вълните от тях се улавят от разстояние и с най-евтините радар детектори в купето. Иначе КАТ има и 30-ина лазерни камери на триноги - т. нар. барбекюта, за които трябват тройно по-скъпи антирадари.

20-те камери Celeritas MVD 2020 са произведени от италианското дружество “EngiNe” със седалище в град Витербо, област Лацио. Доставени са по обществена поръчка, обявена през 2022 г. от МВР и спечелена от консорциума “ИТИЕЛ”. Договорът е за 1 662 460 лв. без ДДС, като парите са платени от Фонда за пътна безопасност.

Куфарите с камерите днес заминаха в 19 областни служби на КАТ, като пътната полиция в Плевен получава две устройства, докато София, Варна, Русе, Враца и др. - нито едно.

На церемонията в Дирекция на полицията днес стана дума, че новите камери са с изкуствен интелект. Според експерти по охранителни системи обаче терминът Изкуствен интелект (AI) е използван пресилено. Италианската камера наистина е интелигентна, тя е от типа “всичко в едно” и е оборудвана с четириядрен 64-битов процесор.

Но първата камера с изкуствен интелект AI е патентована от британска фирма и през пролетта на 2023 г. е монтира в Южен Лондон. Тя е стационарна и любопитното при нея е, че освен автомобилите, които се движат с превишена скорост или минават на червено, снима и шофьора, ако говори по мобилен телефон, отчита колко души пътуват в купето, имат ли колани и дали, ако сред тях има дете, то е с предпазно столче. В същата секунда британската камера с AI е проверила в базата данни на полицията дали колата или водачът се издирват, както и в службата за лицензи по транспорта дали за провозното средства са платени всички данъци, такси и глоби на собственика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право