Кафето е част от праисторията на света

Количеството кофеин в различните видове кафе не е еднакво.

Изследователи от Университета на Бъфало в Ню Йорк откриха генома на вида Арабика на кафето и проследиха произхода му до естествено кръстосване между два други вида кафе, което се е случило преди 610 000 до 1 милион години в горите на Етиопия. Изследователите са секвенирали геномите на 39 разновидности на арабика, включително екземпляр от 18-ти век, за да създадат най-висококачествения геном на вида, чието научно име е Coffea arabicа, съобщи Ройтерс.
„Арабиката е една от водещите световни суровини, тя заема голяма част от земеделските стопанства на страните, в които се отглежда. Кафето е богат източник на антиоксиданти и, разбира се, кофеин – което помага на мен и на останалия свят да останем будни“, каза еволюционният биолог на растенията Виктор Алберт, един от водещите автори на изследването, публикувано тази седмица в списание Nature.

Изследването показа, че популациите на арабика нарастват и намаляват през хилядолетията със затоплянето и охлаждането на климата.

За първи път е култивиран от хора в Етиопия и Йемен, а след това се разпространява по целия свят.

„Кафето и човечеството са били тясно свързани през цялата история. В много страни производителки кафето арабика е повече от реколта, то е част от културата и традицията“, каза един от авторите на изследването Патрик Дескомб, старши експерт по геномика в Nestle Research и преподавател в Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL).
Установено е, че арабика има ниско генетично разнообразие поради малкия си размер, податлив на вредители и болести, може да се отглежда в ограничен брой места, където климатичните условия са благоприятни и рискът от заболяване на растението е по-малък.

„Изследването проправя пътя за нови подходи към отглеждането на кафе, което в крайна сметка ще доведе до разработването на нови сортове с подобрена устойчивост на болести, изменение на климата и с нови вкусови качества“, каза Дескомб.

Кафето е една от най-широко консумираните напитки в света и около 2,25 милиарда чаши се консумират дневно. Освен това е една от най-търгуваните стоки, а арабиката представлява по-голямата част от световното производство на кафе.

Изследователите казват, че арабика произхожда от естествена хибридизация между два родителски вида - Coffea canephora и Coffea eugenioides. Видът канефора се нарича Робуста кафе и неговият геном е секвениран през 2014 г.

Робуста обикновено се използва в разтворимото кафе, докато Арабиката се счита за превъзходен и изискан вкус. Видът Robusta е местен за горите на екваториална Африка.

„Робуста е известна и с това, че е доста устойчива на големи вредители и болести по кафето – оттук и името й Робуста, здравина“, каза Дескомб.

Видът Coffea eugenioides расте на голяма надморска височина в Кения.

Пробата от 18-ти век, секвенирана в изследването, е съхранявана в Лондон, използвана от шведския натуралист Карл Линей, за да назове друг вид кафе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме