Кирчо и Асен ще ни оправят за 4 години

“Служебната партия” режисирана от кръга “Капитал” и отгледана в президентството още търси гнездо за политическото си яйце

Двамата щели да създадат почтено мнозинство от 121 депутати в парламента

Президентът дал благословията си за проекта

Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект “Промяната продължава” и обещаха да ни оправят за четири години. Двамата са далеч по-скромни от Сакскобургготски, който не си изпълни обещанието да ни оправи за 800 дни. Преценявайки добре силите си те казаха, че за 4 години ще ни оправят.

“В последните 4 месеца започнахме промяната, искаме тези 4 месеца в служебното правителство да ги продължим в следващите 4 години”, каза Кирил Петков. Той обяви, че целта е да спрат корупцията и кражбите, даде пример с ББР, където смяната на шефовете с приближени на Петков дала резултат. Друга цел е привличането на високотехнологични инвестиции, а даденият пример бе с рекламирания завод за албански електромобили в Ловеч, където бившият министър каза, че им помогнал Росен Плевнелиев.

Най-фундаменталната цел на промяната на Петков-Василев е “благоденствието да се разпредели справедливо”. Даденият пример бе с актуализацията на бюджета и пенсиите. “Нямахме нито един наш депутат и успяхме”, похвали се Василев.

Той обясни, че президентът Румен Радев дал благословията си за политическия им проект. “Президентът ни каза: Правете, действайте”, каза Асен Василев. Президентът подкрепя нашите ценности, но това не е президентска партия, обяви Петков. Той призна, че техният кандидат за президент е Румен Радев.

Двамата бивши министри обясниха, че хората които ще вземат участие в проекта им ще подписват договори за почтеност. От думите им стана ясно, че ще заложат предимно на завършили техните т. нар. Харвардски курсове в Софийския университет, както и на назначените от тях зам.-министри. При представянето беше протежето на Петков и доскорошен негов съветник в министерството Даниел Лорер, скоро щяла да се присъедини и съпругата му, която е зам.-министър във финансовото министерство. На представянето бяха и двете заместнички на Петков, Калина Константинова и Яна Балникова, които участват в проекта.

“Труд” попита Кирил Петков дали е ходил до Букурещ, за да вземе сертификата, че вече не е канадски гражданин от посолството. Самият Петков преди повече от месец обяви, че документът е там. “Това ли е най-важната задача - да ходя сега до Букурещ да си взема документите за гражданство, след като съм се отказал от канадското си гражданство, каза Кирил Петков”.

Той обясни, че имал много ангажименти - обикалял общините, за да промотира сертификата “Община без корупция”. Петков каза, че ще бъде в листите за депутат. За народните представители според чл. 65 на конституцията има изискване да са български граждани, които нямат друго гражданство.

Петков и Василев казаха, че основната цел на проекта им е в следващия парламент да бъде конституирано “почтено мнозинство” от 121 гласа.

Двамата бивши служебни министри се похвалиха, че безброй партии са им се обадили и предложили да станат техни мандатоносители. Те обаче имали две условия към бъдещите си мандатоносители - да не им искат пари, както и места в листите.

Харалан Александров, социален антрополог пред NOVA: „Сините“ баби виждат в Петков и Василев наследник на Костов 

“Сините” баби виждат в Петков и Василев наследник на Иван Костов. Самото разочарование ражда надеждата, никога не срещаш истинската любов, това е обичаен начин да живееш когато отказваш да си в реалността. Силно сексуализирана е политиката, Асен Василев и Кирил Петков са доста по-секси от Христо Иванов и Атанас Атанасов. Намръщените лели и чичковци си останаха в служебното правителство при намръщения президент.

Тома Биков, ГЕРБ, пред “Труд”: Проектът е като пластмасов домат

Новият проект ми изглежда като пластмасов домат. При ядене вероятно създава проблеми за храносмилателната система. Не виждам някакъв политически потенциал в тези две фигури, на този етап. Очевидно имат проблем със самоопределението си и израз на това е, че ще ползват леви политики, десни политики и ще вземат почтени хора от всякъде. Това са вече банални общи приказки. На този етап очевидно това е политически проект, а не е политическа партия. Защото партия означава нещо сериозно. Политически проект означава да се опитаме да направим нещо, но и ние не знаем какво да е то.

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Още една стъпка към промяна на формата на управление

Четири седмици се води пропаганда за това, че такъв политически проект ще има. Едни и същи източници на съобщения, едни и същи говорители ни убедиха, че това са най-успешните министри. Всичко е един обикновен политически инженеринг. Това няма да бъде нито политическа партия, нито политическо движение Това е прототип на президентска партия, която трябва да изиграе ролята на свързващо звено между други политически формации в следващия парламент, за да бъде постигнато пропрезидентско мнозинство. Това, което виждаме, е още една стъпка към промяна на формата на управление на България - задаващия се нов проект като “сифон”, който ще тегли гласове едновременно от периферията на БСП и от “Демократична България” (ДБ), но силно застрашава и Мая Манолова и компания.

Христо Проданов, БСП пред NOVA и ПИК: Хората в БСП са мъдри

Кирил Петков и Асен Василев са разговаряли с наши членове и структури в цялата страна. Но хората в БСП са мъдри и коректни. При нас няма ревност. Ние не се отнасяме собственически към своите членове. Всеки в БСП има глава на раменете си и може да мисли. Идеята е, че искаме да има открити взаимоотношения между БСП и президентската институция. Преди 5 години заявихме, че под никаква форма няма да се месим в делата на президента. Това го направихме, искахме същото коректно отношение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения