Китайски дипломат обвини САЩ в икономически тероризъм

Снимка: Архив

Високопоставен китайски дипломат обвини Съединените щати в провеждане на "икономически тероризъм", засилвайки по този начин реториката на фона на търговската война между Пекин и Вашингтон, която не дава признаци за скорошно приключване.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Джан Ханхуей обвини Съединените щати в "неприкрит икономически тероризъм" и че неговата страна се противопоставя на използването на "прекомерна сила" като налагането на търговски санкции, тарифи и протекционизъм.

"Това предумишлено подбуждане към търговски конфликт е неприкрит икономически тероризъм, икономически шовинизъм и икономически тормоз", заяви той преди посещението на китайския президент Си Цзинпин в Русия следващата седмица, цитиран от агенция Франс прес. Това Си Цзинпин ще се срещне с руския президент Владимир Путин и ще говори на голям инвеститорско форум в Санкт Петербург.

"Ние сме против търговската война, но не се страхуваме от нея", подчерта Джан Ханхуей и добави, че всеки губи по време на една търговска война. "Този търговски сблъсък ще има сериозен негативен ефект върху глобалното икономическо развитие и възстановяване".

"Ние определено ще се справим с всички външни предизвикателства, ще направим нещо добро, ще развиваме икономиката си и ще продължим да повишаваме жизнения стандарт на нашите два народа", каза той, имайки предвид Китай и Русия. "В същото време имаме увереност, решителност и способност да защитим суверенитета, сигурността, уважението и развитието на нашата страна."

Търговското напрежение между Вашингтон и Пекин ескалира рязко по-рано този месец, след като администрацията на американски президент Тръмп обвини Китай, че е отстъпил от предишните си обещания да направи структурни промени в своите икономически практики. Последва увеличаване на американските мита от 10% на 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, а Пекин обяви, че от 1-ви юни увеличава до 25% своите мита върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Коментари

Задължително поле