Китайци пренасят пачки от дрога

В Европа все по-често залавят куриери и перачи на пари 

Откриват кокаин по банкнотите

Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно привлича вниманието на германските полицаи - те откриват 91 банкноти по 50 евро в колата, току-що преминала границата между Нидерландия и Германия. Освен това в портмонето на шофьора - китайски гражданин с името Линфей И., живеещ край Флоренция, били намерени още 2320 евро.

Служителите на реда от Оснабрюк решили да извършат по-подробна проверка на автомобила. В резултат на нея намерили 27 пачки в резервоара. Общо били иззети 781 320 евро.  

Линфей И. казва на полицаите, че е продал жилище в Китай и искал да инвестира парите в Европа. По думите му пачките били пренесени с кораб до Амстердам - с идеята така да се заобиколи китайското законодателство, което забранява изнасянето на големи суми. Но при изследването на банкнотите германските финансови служби открили по тях следи от кокаин, пише АРД.

Линфей И. не е единственият китаец, хванат в последните години в Европа с големи суми пари в брой. Следователите смятат, че китайските престъпници играят важна роля в международната наркотърговия - като специалисти по пренасянето на големи суми в брой и с мрежа от нелегални банки.

Търсенето на такива услуги е голямо, тъй като сделките в наркобизнеса се въртят предимно в брой. Наркокартелите искат да им се плаща кеш в долари или в евро, клиентите също плащат в брой. Но пренасянето на банкноти от един континент в друг е рисковано - затова се търсят специални "куриери", разказва АРД.

Случаят на Вен Кей З. хвърля известна светлина върху начина им на функциониране, посочва АРД. В началото на октомври италианската финансова полиция задържа китайския бизнесмен, в чийто магазин в Рим постоянно идвали италиански наркотърговци. Според следователите те носели милиони евро в брой, които З. заедно със свои съучастници изнасял в чужбина. Той използвал и куриери, които пренасяли куфари с пари в брой със самолети към Китай.

В последно време китайските перачи на пари се явяват не само в Италия. Те се разследват и в Нидерландия, Франция и Полша. И в Германия редовно се появява информация за връзки с китайски нелегални банки и куриери, пренасящи пари в брой. 

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения