Китай иска обяснение от САЩ за експериментите в биолаборатории в Украйна

Снимка: Pixabay

Правителството на САЩ трябва да предостави на международната общност информация за експериментите, които се провеждат в американските военни биологични лаборатории в Украйна и във Форт Детрик. Това заяви на брифинг официалният представител на външното министерство на Китай Чжао Лицзян, съобщава руският вестник „Известия“.

Той изрази надеждата, че САЩ ще започнат да си сътрудничат със Световната здравна организация (СЗО) и ще поканят нейни експерти за проуване на възможен произход на COVID-19 на американска територия. Дипломатът припомни, че по-рано Китай е направил тъкмо това.

„Забелязах, че наскоро Русия отново попита САЩ за военната и биологичната им дейност във Форт Детрик и в Украйна. Други страни също изразиха подобни опасения“, припомни Лицзян. Съгласно думите му, САЩ са създали 16 биолаборатории само на територията на Украйна.

САЩ остават единствената държава, която все още блокира създаването на механизъм за проверка съгласно Конвенцията от 1972 г. за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване.

Ден по-рано председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви, че в Москва има сериозни основания да мисли, че в биолабораториите, контролирани от САЩ, се разработват биологични оръжия. Според него основно тези лаборатории биват създавани по границите на Русия и Китай.

В райони, където са се появили такива лаборатории, се регистрират огнища на заболявания, които не са типични за съответните региони, добави Патрушев.

На 18 януари депутатът от Върховната Рада от фракцията на президентската партия „Слуга на народа“ Елена Мошенец заяви, че коронавирусът може да се окаже вид биологично оръжие, припомнят още от редакцията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия