Китай настъпи територията на Тайван

Китай изстреля в четвъртък и ракети с висока точност срещу изкуствени цели на вода в Тайванския проток, някои на под 20 км. от населени места.

С десетки изтребители и бойни кораби

Маневрите на Пекин продължават до неделя

Тайванската армия обяви в петък, че 68 китайски изтребителя и 13 военни кораба са пресекли “средната морска линия” в Тайванския проток, която разделя континентален Китай от острова, предадоха световните агенции.

Китайски изтребители са прелетели и над остров Пинтан в Тайванския проток.

Снимки с увеличение показват, че самолетите са били въоръжени с ракети.

Китай изстреля в четвъртък и ракети с висока точност срещу изкуствени цели в протока.

Премиерът на Япония Фумио Кишида настоя за “незабавно прекратяване” на китайските маневри и ги определи като “сериозен проблем за националната сигурност и безопасността на японските граждани”. Кишида разговаря в Токио с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира, че Китай се опитва да сплаши не само Тайван, но и други съседни страни.

Китайските власти извикаха японския посланик в Пекин, както и европейски дипломатически представители, за да протестират по повод критичните изявления от Г-7 и Европейския съюз, предизвикани от военните маневри край Тайван, които е планирано да продължат до неделя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия