Китай създава оръжия на бъдещето, пренаписвайки военната история на планетата

Суперсилите влязоха в нова надпревара във въоръжаването и няма време за отдих. И Китай добре разбира това. Китайски изследователи обявиха, че са разработили модерно оръжие, наречено "Magic Bullet". Интересното е, че китайски инженери доведоха до практическо приложение военен проект, който американците се опитаха да стартират още през 2021 г., но след това безсмислено се отказаха от него.

Създаденото от китайците супероръжие може да изстрелва кинетични снаряди с невероятно високи скорости с помощта на релсова пушка - тоест електромагнитна пушка.

„Релсовото оръжие е напълно нов тип оръжие, което използва мощни електромагнити за ускоряване на снаряди до много високи скорости“, обяснява хонконгското издание на South China Morning Post. (SCMP). Така снарядът може да се ускори до скорост от 2,5 км в секунда. Това е 9 хиляди км в час или 7 Мах.

Нека го сравним с това как летят съвременните артилерийски снаряди. Никой от тях не може да достигне скорост над 4,5 Маха. Такава скорост не е постигната дори от съвременни снаряди, а единствено от тези, създадени от нацисткия инженер Волф Тромсдорф: неговите снаряди с прямоточен двигател, работещ с течно гориво, бяха използвани само няколко пъти. Тоест по същество си останаха експериментални.

По този начин снаряд, изстрелян от релсово оръдие, днес може да се конкурира само с хиперзвукови ракети. Най-бързият е междуконтиненталният Avangard, който достига скорост от 28 Маха.

Въпреки това, предимството на релсовото оръдие пред ракетните и оръдейните системи е, че електромагнитното оръдие не се нуждае нито от барут, нито от гориво. Освен това особеността на китайския "Magic Bullet" е, че той може да променя посоката на движение с помощта на сателитната навигационна система BeiDou. Така полетът на свръхбърз снаряд може да се контролира от сателит.

Най-новите китайски оръжия са способни да поразят цел с грешка от около 15 метра. Потенциални цели могат да бъдат военни кораби или пристанища, пише военното издание The EurAsian Times.

Вярно е, че снаряд, изстрелян от релсово оръдие, има твърде голяма кръгова грешка, за да бъде използван срещу по-малки цели като танкове. Въпреки че оръжията непрекъснато се подобряват, китайските инженери обръщат специално внимание на разработването на нови релсови оръдия.

В Съединените щати те започнаха да разработват подобни оръжия още през 2012 г., но до 2021 г. американският флот се отказа от тази идея, пише The EurAsian Times. До този момент американците вече са похарчили над 500 милиона долара за проекта. Официалната причина за изоставянето на проекта е, че Пентагонът решава да насочи ресурси към други програми, като хиперзвукови ракети.

Всъщност отказът се дължи на факта, че подобна технология изисква мощна електромагнитна екранираща система, която позволява на снарядите да получават слаби сателитни сигнали, пише The EurAsian Times.

Китайските учени, за разлика от американските, успяха да разрешат това противоречие. Работата е извършена от екип от Националната лаборатория по електромагнитна енергия към Военноморския инженерен университет.Тази лаборатория е създадена през 2007 г., за да изучава нови видове оръжия и комуникации за флота: наскоро американците наложиха санкции срещу китайски енергийни изследователи.

Лабораторията се ръководи от контраадмирал Ма Уейминг, когото дори американците похвалиха за пробивите му в създаването на електромагнитни катапулти. И идеята на адмирал Ма не разочарова: както пише The Irish Sun, екип от военни инженери е създал революционен нов дизайн на антена за релсови оръдия, които могат да издържат на силно електромагнитно излъчване при получаване на високопрецизни сигнали от сателити.

Любопитно е, че самите китайци не говорят много за новите военни технологии. И никакви официални доклади няма да бъдат публикувани, ако китайският флот докаже, че релсовото оръдие може да представлява значителна заплаха за отбранителните способности на САЩ, смята The EurAsian Times.

В английския има дума game-changer. Това е името, дадено на оръжия, които на различни етапи от историята променят хода на военните конфликти. По време на Втората световна война това са балистичните ракети Фау-2, създадени от Вернер фон Браун.

После – ядрена бомба. Сега релсовите оръдия могат да се превърнат в такъв фактор, който променя играта: те са способни да изстрелят бараж от евтини снаряди, като същевременно поддържат обсег и точност. При конвенционалните артилерийски оръдия след стотици изстрели цевта се деформира и трябва да се смени.

Ракетите са твърде скъпи за използване. Но релсовото оръжие, създадено от китайците, е лишено от всички тези недостатъци.

Вярно е, че оръжието все още трябва да бъде усъвършенствано. При изстрелване тези оръжия създават мощен електромагнитен импулс, който може да повреди чувствителни електронни компоненти като чипове и антени.

Китайците обаче измислиха как да решат този проблем. Техният релсов пистолет използва до 100 хиляди сензора с поддръжка на изкуствен интелект: невронна мрежа без човешка намеса идентифицира и елиминира всякакви повреди, например „умора“ на цевта. Освен това невронната мрежа ще бъде обучена да идентифицира нови критични грешки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия