Китай с призив срещу всяването на паника и прекомерните мерки заради коронавируса

Китайският посланик в централата на ООН в Женева Сюй Чън отправи предупреждение днес срещу всяването на паника и прекомерните мерки, взети от някои държави срещу разпространението на новия коронавирус, заради който Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение, предаде БТА.

"Не е необходимо да всяваме безсмислена паника, нито да вземаме прекомерни мерки" каза на пресконференция в Женева Сюй, като подчерта, че "СЗО има пълно доверие на Китай".

СЗО съобщи, че ограниченията за придвижването на хора и стоки по време на въведеното международно извънредно положение може да се окажат неефективни, да нарушат доставката на помощ и да навредят на засегнатите страни.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин пък разкритикува днес препоръките на САЩ към своите граждани да не пътуват в Китай или да не напускат страната, ако се намират вече там.

"Думите и действията на някои американски отговорни представители не се основават на фактите, нито са уместни", каза говорителката. Тя припомни, че самата СЗО е препоръчала да не се ограничават пътуванията, докато САЩ правят точно обратното. "Това със сигурност не е жест на добра воля", предупреди Хуа.

Коментари

Задължително поле