Китай, Южна Корея и Япония ще насърчават диалога между САЩ и Северна Корея

Китай, Япония и Южна Корея потвърдиха своя ангажимент към диалог с цел разрешаване на севернокорейския въпрос. Това заяви премиерът на Китай Ли Къцян след срещата на високо равнище Китай-Япония-Южна Корея, в която участваха и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и премиерът на Япония Шиндзо Абе, предаде агенция Ройтерс.

Южнокорейският президент заяви след срещата, че трите страни са се договорили да насърчават диалога между Северна Корея и САЩ за прекратяване на севернокорейската ядрена и ракетна програма. Мун Дже-ин посочи, че мирът на Корейския полуостров е от общ интерес за трите държави.

Японският премиер Шиндзо Абе подкрепи тази позиция и разкритикува изстрелванията на ракети от Северна Корея като нарушения на резолюции на ООН и сериозна заплаха за регионалната сигурност, предаде Асошиейтед прес.

"Диалогът и консултациите са единственият ефективен начин да се решат проблемите на Корейския полуостров. Нашите три страни са готови да работят заедно с международната общност за решаване на тези проблеми по политически път", заяви китайският премиер Ли Къцян.

Сред основните обсъдени теми на срещата на върха бяха също свободната търговия, околната среда и икономическото сътрудничество.

"Всички ние подкрепяме свободната търговия и насърчаваме икономическата интеграция. Китай смята, че гарантирането на свободна търговия е от полза за защитата на мултилатерализма и световния мир", каза Ли Къцян.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че преобразяването на индустриалния сектор, климатичните промени и търговският протекционизъм налагат засилване на сътрудничеството между трите страни.

"През последните 20 години нашите три страни са си сътрудничили в различни области, включително търговията, дипломацията, културата, околната среда и човешкия обмен. Сега ние образуваме един център на сътрудничество в Североизточна Азия, който допринася за международния мир и благоденствие", каза Мун Дже-ин.

Тристранните срещи на върха между Китай, Япония и Южна Корея започнаха след азиатската финансова криза от 1997 г., която доведе до фалити из целия регион и породи инициативи за по-тясна икономическа интеграция. Тези три страни осигуряват около 24 процента от световния търговски обмен и са развили тясно обвързани вериги за доставки, между които стокообменът за миналата година е бил над 720 милиарда долара, отбелязва АП.

Коментари

Задължително поле