Климатичните промени носят по месец екстремна жега

Вреди на здравето, реколтите и инфраструктурата

Нов доклад на международни учени

Климатичните промени са станали причина за средно двайсет и шест дни екстремни горещини по целия свят в продължение на 12 месеца, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

За определяне на броя на извънредно топлите дни, причина за които са газовите емисии и парниковият ефект, докладът, разработен съвместно с научната мрежа за световно изследване на климата WWA и неправителствената организация "Клаймейт сентрал" (Climate Central), е проучил периода от 15 май 2023 г. до 15 май 2024 г. През тези дни измерените температури в 90 процента от случаите са били по-високи от измерените в съответното време на годината в периода от 1991 до 2020 г.

Според резултатите от анализа средно в 26 дни по целия свят са отчетени екстремно високи температури, дължащи се на климатичните промени, пише БТА.

По-голямата част от световното население - около 6,3 млрд. души, т.е. 78 процента от човечеството, са се сблъскали с минимум 31 екстремно горещи дни.

Седемдесет и шест екстремни горещи вълни са отчетени в 90 различни държави на всички континенти с изключение на Антарктида.

Петте най-засегнати държави са в Южна Америка - Суринам (182 дни в сравнение с 24 при липса на климатични промени), Еквадор (180 дни вместо 10), Гаяна (174 вместо 33 дни), Салвадор (163 вместо 15), Панама (149 дни 12). 

Знаем, че десетки хиляди души са починали заради екстремните горещини през последните 12 месеца, но по-вероятно е да са стотици хиляди и дори милиони, се казва в доклада на федерацията.  В Европа броят на починалите заради горещите вълни се изчислява на 61 672 души за лятото на 2022 г. 

Горещините са причина тежки последствия за човешкото здраве, инфраструктурата, икономиката, земеделието и околната среда. 

Европейски учени установиха миналата година, че периодът от юни до края на август е бил най-горещият от началото на измерванията - ясен знак, че климатичните промени водят до нови екстремни явления. Летните горещини през 2023 г. в Северното полукълбо обаче са подобрили рекордите за далеч по-дълъг период от време, установи изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука