Ключовите играчи след преврата в Зимбабве (инфографика)

Управляващата партия свали Мугабе от лидерския пост

Управляващата партия Зимбабвийски африкански национален съюз – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) свали вчера от лидерския пост нейния основател и президент на страната Робърт Мугабе в безпрецедентна стъпка към импийчмънт на държавния глава, който е начело на африканската страна от 37 г., предаде Ройтерс.

На негово място е назначен бившият вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който бе уволнен от Мугабе преди 2 седмици. Изгонването му се смята за началото на политическа криза, в която армията пое контрола над властта и постави Мугабе (93 г.) и съпругата му Грейс под домашен арест. В противен случай президентът най-вероятно щеше да посочи 52-годишната си съпруга за свой приемник на поста. Самата Грейс също е изключена от управляващата партия.

Против лидера си се обяви дори младежкото крило на ЗАНУ-ПФ, което доскоро бе сред най-ревностните привърженици на Мугабе.

Шефът на влиятелната Асоциация на военните ветерани Крис Муцвангва заяви, че партията започва процес по импийчмънт

на президента. Източници от опозицията посочиха, че чакат Мугабе сам да се оттегли до вторник, в противен случай парламентът ще гласува оставката му. Генералите, които стоят зад де факто военния преврат, също предпочитат той сам да напусне поста и да осигури поле за временно правителство на националното единство.

Близки до Робърт Мугабе заявиха, че през последните дни той е отказал да се храни в знак на протест срещу изненадващите събития. Негов племенник обяви, че президентът и първата дама дори “са готови да умрат в името на правдата”.

В събота хиляди зимбабвийци излязоха на протести срещу семейство Мугабе в ясен знак за намаляващата подкрепа към дългогодишния лидер, който оставя след себе си все по-затъваща икономика.

POLITICS: Key players in post-coup Zimbabwe

Коментари

Задължително поле