Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Кметове отказват да махат незаконни заведения по плажовете, задължават ги с регламент

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Бургас с кметове от областта. Целта бе  да се очертаят правомощията и на местната, и на централната власт и с общи усилия да се създадат условия за още по-успешно управление на морските плажове, така че лято 2017 г. да приключи с рекордни резултати и да се подготви безпроблемен сезон 2018 г.

Прогнозите за тази година са изключително окуражаващи. Реално е да се постигне 7-10% ръст на чуждестранните туристи на годишна база в сравнение с 2016 г., която бе годината с най-високи резултати, откакто има официална статистика в България, министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията, съобщиха от МТ.

Ангелкова посочи, че основната част от сигналите, които министерството получава, са за липса на достъп до морски плажове, както и за неудовлетворение от чистотата на някои неохраняеми ивици. Тези проблеми се установяват и при непрекъснатите проверки от туристическата администрация на морските плажове.
В момента до някои от тях се преминава през частни имоти, създават се предпоставки и за частни плажове, което е абсолютно недопустимо, категорична бе министър Ангелкова.  Знаем, че това е свързано с приемането на общи устройствени планове, добави тя.

И посочи, че ще се обсъдят възможности с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за норми, които да опростят процедурите, защото жалбите бавят много приемането на тези планове.

“Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) премахването на незаконните преместваеми обекти от ивиците е задължение на кметовете. Това, което установяваме на места, е липса на желание да се извършват тези действия”, коментира министърът.

Тя информира, че с промени в законодателството ще бъде въведено задължение на общината до 30 дни да издаде разрешение за поставяне на преместваем обект. Тези 30 дни ще важат след получаване на одобрената схема за плажа от министъра на туризма. „Както министерството има срок от 30 дни да издаде тази схема, така е редно и кметовете да имат срок“, коментира министърът.

Сред проблемите, откроени по време на работната среща, бе и този, свързан с чистотата на ивиците, за които няма избран стопанин. “Според законодателството в тези случаи поддържането на чистотата е ангажимент на общините”, каза Ангелкова. И допълни, че тези дейности би трябвало да се финансират от концесионните такси и наеми, които постъпват в бюджета на месната власт и са в размер на 50%. С промени в ЗУЧК се предвижда да се включи задължението кметовете да ни информират за какво се изразходват тези средства, заяви министърът.

С промените в ЗУЧК смятам, че трябва да има правила къде и при какви условия може да се къмпингува. Такива са очакванията и на местните хора, каза министърът. И добави, че в същото време ще се обсъди по-облекчен режим за изграждане на къмпинги, за да може онези, които желаят да практикуват този вид туризъм, да го правят, и то с осигурени основни санитарно-хигиенни условия за това.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете