На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Кметове отказват да махат незаконни заведения по плажовете, задължават ги с регламент

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Бургас с кметове от областта. Целта бе  да се очертаят правомощията и на местната, и на централната власт и с общи усилия да се създадат условия за още по-успешно управление на морските плажове, така че лято 2017 г. да приключи с рекордни резултати и да се подготви безпроблемен сезон 2018 г.

Прогнозите за тази година са изключително окуражаващи. Реално е да се постигне 7-10% ръст на чуждестранните туристи на годишна база в сравнение с 2016 г., която бе годината с най-високи резултати, откакто има официална статистика в България, министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията, съобщиха от МТ.

Ангелкова посочи, че основната част от сигналите, които министерството получава, са за липса на достъп до морски плажове, както и за неудовлетворение от чистотата на някои неохраняеми ивици. Тези проблеми се установяват и при непрекъснатите проверки от туристическата администрация на морските плажове.
В момента до някои от тях се преминава през частни имоти, създават се предпоставки и за частни плажове, което е абсолютно недопустимо, категорична бе министър Ангелкова.  Знаем, че това е свързано с приемането на общи устройствени планове, добави тя.

И посочи, че ще се обсъдят възможности с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за норми, които да опростят процедурите, защото жалбите бавят много приемането на тези планове.

„Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) премахването на незаконните преместваеми обекти от ивиците е задължение на кметовете. Това, което установяваме на места, е липса на желание да се извършват тези действия“, коментира министърът.

Тя информира, че с промени в законодателството ще бъде въведено задължение на общината до 30 дни да издаде разрешение за поставяне на преместваем обект. Тези 30 дни ще важат след получаване на одобрената схема за плажа от министъра на туризма. „Както министерството има срок от 30 дни да издаде тази схема, така е редно и кметовете да имат срок“, коментира министърът.

Сред проблемите, откроени по време на работната среща, бе и този, свързан с чистотата на ивиците, за които няма избран стопанин. „Според законодателството в тези случаи поддържането на чистотата е ангажимент на общините“, каза Ангелкова. И допълни, че тези дейности би трябвало да се финансират от концесионните такси и наеми, които постъпват в бюджета на месната власт и са в размер на 50%. С промени в ЗУЧК се предвижда да се включи задължението кметовете да ни информират за какво се изразходват тези средства, заяви министърът.

С промените в ЗУЧК смятам, че трябва да има правила къде и при какви условия може да се къмпингува. Такива са очакванията и на местните хора, каза министърът. И добави, че в същото време ще се обсъди по-облекчен режим за изграждане на къмпинги, за да може онези, които желаят да практикуват този вид туризъм, да го правят, и то с осигурени основни санитарно-хигиенни условия за това.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.