Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пред „Труд“: Гледам на града като на дом - искам всичко да е подредено и уютно

Тук ще се случи най-доброто, хем ще имаме магистрала, хем ще запазим ценните находки и ще направим туристически център

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов от ГЕРБ е вече втори мандат градоначалник. И ще бъде кандидат за трети. С него разговаряме за проблемите и успехите на Благоевград, за атаките на опонентите и за кампанията за местни избори, която предстои, но реално вече е започнала.

- Г-н Камбитов, приключи ли сагата с археологическите разкопки, които бяха открити на трасето на АМ „Струма“ край Благоевград и как се реши този важен казус?

- Първо магистралата е много важна, но не трябва да се противопоставя пътят на археологията. И решението е, че и двете неща трябва да се случват. Първата добра новина е, че отсечката на магистралата се строи. Всичко е в срок и това е добре, защото ще доведе до тласък в икономическото ни развитие. И втората добра новина е за казуса „Скаптопара“, защото за нас разкопките също са много важни. В тази посока работим в много добър синхрон с АПИ, с министерство на културата, с министерство на регионалното развитие и общината. В момента се извършва преместването на находките.

- Как ще случи това?

- Специално за археологията ще направим голямо обществено обсъждане в Благоевград и ще се чуят мненията на всички експерти, специалисти и граждани. На база на обсъждането общината ще направи задание за комплексно решение как ще продължим да развиваме и социализираме обекта и накъде ще се продължи проучването, изграждане на туристически център, на допълнителна инфраструктура, на обходен път, паркинги, места за услуги. Това ние го правим като проект и после на етапи ще се реализира, търсейки всички възможни финансови източници. Така, че тук ще се случи най-доброто, хем ще имаме магистрала, хем ще запазим ценните находки и ще направим туристически център.

- Кмете, имате ли идея всички ценни находки, открити при разкопките, да се рекламират съвместно с други общини?

- Да, това е идеята ни - да създадем един регионален туристически продукт с общините в региона. Например да се предлага пакет и връзка с Хераклея Синтика, Сандански и други, за да има ефект и до доведем повече туристи.

- До местните избори има доста време, но още от миналата година общината и вие лично станахте обект на агресивен черен пиар и фалшиви новини, усеща се напрежение в общинския съвет, местната опозиция се опитва да се организира на принципа всички срещу вас. Такава ли ще бъде кампанията?

- Може би е зададен модел такъв модел. Ако погледнете опорните точки, почти навсякъде са едни и същи, като се почне от чистотата на въздуха и се стигне до каквото се сетите. Ние работим на принципа - ние си вършим задълженията, а те си атакуват. Има много говорене, но всички решения в общинския съвет се взимат с огромно мнозинство и нямам върнато решение. Мисля, че това е повече от показателно. Това, че трима-четирима човека искат да принизят тона, си е тяхна работа. Те не участват в дебат, а идеята им е да се оплюва и очерня всичко. Целта им е да се опростачва всичко до степен да се профанизира. Това дори не искам да го коментирам. За мен е важно другото какво правим и какво се случва в Благоевград.

- Но такава ли ще бъде предизборната кампания - мръсна и непочтена?

- Явно на някои опоненти това е идеята - да въвлекат всички в мръсотията. Моята няма да бъде такава. Може да звучи като клише, но аз искам да ме съдят по делата и по това какво сме направили. Но не мисля, че наистина може да се печели с черна кампания. За толкова време не чух никакво градивно предложение от тези хора. Те следват едни опорни точки, които стигат до степен на откровени лъжи - като се почне от това, че градът ни замира, че вече няма население, а това не е така. В момента сме над 108 хиляди регистрирани, македонците са 30 хиляди. Когато станах кмет, населението бе 80 хиляди, а македонците - 17 хиляди. Но цифрите сами говорят. Реално градът нараства. Хората живеят вече динамично. Едни отиват в столицата, други идват от областта тук. Част от тези, които говорят и ни оплюват са строителни предприемачи, нали строят в Благоевград, ами да кажат кой им купува имотите. При нас има строителен бум, ако сме зле, защо ще се строи, при това се купува на зелено. В момента сме в пика на строителството след 2008 година. Това означава,че има интерес. И още казват: няма хора, а в същото време всички се мръщят, че стоят по 20 минути на кръговите кръстовища, защото има огромно движение. Откъде са тези хора?

- Кои лъжи смятате за най-абсурдни?

- Черната кампания стигна до там, че да се тиражират лъжи, като тази, че бирената фабрика се изнася от града, че Американският университет се мести, че Югозападният университет едва оцелява. Ами това са пълни лъжи. Югозападният университет има по-голям прием в сравнение с предходната година, има най-високата акредитация откакто съществува университетът. Нищо никъде няма да се мести и изнася, съобщиха самите фирми. Не може така, това се прави от хора, които явно не обичат Благоевград.

- Какво е положението с инвестициите и работните места?

- В Благоевград безработицата е много ниска. Справка на Бюрото по труда показва, че тя е 5,7%. Да, лошо е, че „Булгартабак“ беше затворен в града, така е. В цял свят този сегмент се преструктурира. И да, това не променя факта, че едни хора остават без работа и това е лошо. Но иначе като инвестиции нека ги разгледаме в две групи. Имаме бум на инвестиции в малките фирми и се вижда, ако погледнете от Е-79 надолу, всичко се застроява и това са все малки фирми с работещи до 30 души. Разширяваме парцели извън общия устройствен план. Те са с предимство, когато са за промишлено строителство. Имаме такива стотици. И се произвежда всичко - от опаковки до фирма със 150 товарни коли, например. И тези малки инвеститори за мен са гръбнака на икономиката, защото са много по-мобилни. Да, ако говорим вече за стратегически инвеститори, такива с 3 хиляди места няма. Но вече и такива идват и ни оглеждат, защото това е държавна политика, премиерът и правителството също съдействат. Това, че не даваме гласност е друг въпрос, но те искат така - докато не стане нещо да не се обявява. И такива инвеститори не гледат само Благоевград, оглеждат и други общини.

- И няма никакъв проблем?

- Категорично трябва да се каже къде е проблемът на Благоевград, защото се използва и се спекулира. Имаме два основни проблема: Единият се отнася и за цяла България. Нямаме квалифицирана работна ръка, която се търси в момента на пазара. То дипломирани много, но дали се търси точно тяхната квалификация, това е важно. При нас една канадска фирма намали работниците. Ами те преди да започнат работа, искаха да стигнат производство до 1200 души. Стигнаха до 480 и дори извозваха работници от съседни общини. Но заради различни причини инвеститорът в един момент се сви. Другият основен проблем за Благоевград е, че нямаме общински терени. Господ да слезе, няма как да се промени този факт. И като нямаме, няма как да преотстъпим такива на инвеститорите. Допреди да встъпя в длъжност, не са актувани общинските земи и това е дало възможност терените да бъдат върнати и възстановени и да се смени собствеността. В момента ние терен повече от 5 дка на парче нямаме. И какво означава приказката „Кмете, намери инвеститори!“ Това не е работа на кмета, неговата работа е да създава условия. Към тези фирми, които са тук, дори съм назначил отделни хора, които да отговарят за тях и да помагат за всички процедури. Всячески помагаме и съдействаме.

- Старата промишлена зона на града няма ли някакъв шанс за развитие?

- Нека да политизирам малко, а не да викаме кмета и ГЕРБ. Хората да си спомнят кой съсипа тия заводи. Кой ги приватизира? Сега всичко е частна собственост и се взеха за без пари. И ако при тях иде голям инвеститор, те продават вече на огромни цени.

- При този строителен бум в града има ли зелена площ, която да сте застроили, защото и такива нападки има?

- Категорично заявявам, че няма. Не е застроена нито сантиметър общинска площ зелена. Там, където е имало някакви дръвчета и е станал строеж жилищен, то всичко това е частно. Ние няма как да спрем частника да строи на възстановена собствена земя, върната със съдебно решение. И не само, че нямаме застроена зелена площ, но и имаме изграждане на нов парк - 62 декара и то в центъра на града. И сега го облагородяваме. И още един парк на „Даме Груев“ направихме. Тази година увеличихме над 20 пъти бюджета за озеленяване. Проектира се зелен пояс за всички възлови места и междублоковите пространства.

- Господин Камбитов, кажете каква е историята с главния архитект на града?

- Уволних дисциплинарно главния архитект и съм го дал на прокуратурата и на КПКОНПИ, защото там има наистина много сериозни нарушения. Дойде сигнал от гражданин и веднага отреагирахме. Това бе първият конкретен сигнал срещу него. Честно казано, не сме предполагали какви ги е вършил този човек. Ние сме подали 1400 страници, като материали на компетентните органи и чакаме да си свършат работата. Схемата е била следната: главният архитект е работил с един общински съветник, като партньори и всичко е описано как е действал механизмът. Но това, което е правено, не е корупция, то е нещо повече. В момента тече разследване. Има фрапиращи данни, там където общинският съветник е строял, има апартаменти и главният архитект. Но нека компетентните органи си свършат работата.

- Общината направи оригинална и практична кампания „Ти предложи, кмете направи!“. Какъв интерес имаше към нея и какво залегна от предложенията на хората?

- Наистина кампанията е много успешна. Цял град си даде предложенията. Бяха над 100, но като казвам тази цифра, имам предвид, че предложенията дойдоха обединени - например от цял квартал, махала, живущи на улица, от малки общности. Всички идеи ги изпълняваме и ще бъдат изпълнени. Те вече са заложени в програмата и бюджета на общината. Енергията на хората е важна, те сами се заинтересуваха и развълнуваха от това как изглежда техния вход, улица, квартал. Хората искат пейки, дръвчета, плочки и хубавото на тази кампания е, че стигна до всеки.

- Прави впечатление,че вие искате да създадете в този град една голяма общност, която да бъде активна и позитивна. Правите кампании за приобщаване на хората. Дава ли резултат тази политика?

- Дава, разбира се. Вижте, че драстично намаляха вандалските прояви. Хората идват на всички мероприятия, които правим и вече не са безразлични и апатични към онова което се случва в града. Аз гледам на Благоевград като дом, искам всичко да е подредено и уютно. И искам и всеки жител така да чувства своя град.

Нашият гост

Доктор Атанас Камбитов е роден е на 30 април 1967 година в Благоевград. По професия е лекар. Специализира „Кожни и венерически заболявания”. В продължение на три години е лекар в град Кочериново. Магистърската си степен по „Стопанско управление” получава в УНСС. Общински съветник е от групата на ГЕРБ в Благоевград от 2007 г. През 2009 г. става депутат в 41-вото НС. През ноември 2011 г. е избран за кмет на Община Благоевград с 18 709 гласа - 64.5% от вота на избирателите.

Баща е на три деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта