Кметът на Варна иска експертни групи срещу презастрояването

Кметът Иван Портних даде пресконференция с главния архитект Виктор Бузев/вдясно/ и със зам.-кмета Христо Иванов

Протести и политически манипулации няма да решат проблем от десетилетия назад, заяви Иван Портних

За пореден път община Варна прави опит да инициира истински диалог с експертни работни групи по болната тема за презастрояването в града.

"Този проблем е заложен десетилетия назад във времето и за това отново настоявам експертни групи да разгледат всеки квартал, всеки микрорайон и да излязат с ясни и мотивирани факти и обективна преценка за мерки срещу презастрояването", обяви на пресконференция кметът Иван Портних.

Той посочи, че решението не е в демонстрации, лозунги и политически и партийни манипулации, визирайки протеста в неделя в района на "Почивка". Там е издигната на груб строеж 17-етажна жилищна сграда, а до нея се подготвя терен да се лее нов бетон. Протестиращите се обявиха против презастрояването и настояваха за провеждане на референдум по темата и за оставката на главния архитект Виктор Бузев. Той в подробности представи обаче цялата история с реституирани имоти в района, одобрен кадастрален план от 2001 г. със заповед на тогавашния градоначалник Кирил Йорданов и последвали процедури с посочените инвестиционни проекти, които са включени в приетия през 2012 г.ОУП на града. След влизането му в сила и вече близо 4 години е продължила битката за спирането на строителството на 17-етажната сграда, която в съда е ударила на камък за общината. Всички усилия на главния архитект да бъде ограничена тази височина, която не се връзва с цялата визия на квартала, също не дали резултат. Проблемът е от 20 години и ще има още изненади както за администрацията, така и за варненци, каза арх.Бузев.

Влезли веднъж в сила Подробни устройствени планове нямат обратимост, но може на експертно ниво и в професионален диалог да се спре действието на бъдещи такива, категоричен е кметът Иван Портних. Той припомни, че общината втори мандат работи за запазване и увеличаване на зеленината в града-с вече изградени паркове и с готови проекти за нови. До края на годината ще бъдат засадени над 15 хиляди дървета на общински терени във Варна, увери Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България