Кметът на Варна иска експертни групи срещу презастрояването

Кметът Иван Портних даде пресконференция с главния архитект Виктор Бузев/вдясно/ и със зам.-кмета Христо Иванов

Протести и политически манипулации няма да решат проблем от десетилетия назад, заяви Иван Портних

За пореден път община Варна прави опит да инициира истински диалог с експертни работни групи по болната тема за презастрояването в града.

"Този проблем е заложен десетилетия назад във времето и за това отново настоявам експертни групи да разгледат всеки квартал, всеки микрорайон и да излязат с ясни и мотивирани факти и обективна преценка за мерки срещу презастрояването", обяви на пресконференция кметът Иван Портних.

Той посочи, че решението не е в демонстрации, лозунги и политически и партийни манипулации, визирайки протеста в неделя в района на "Почивка". Там е издигната на груб строеж 17-етажна жилищна сграда, а до нея се подготвя терен да се лее нов бетон. Протестиращите се обявиха против презастрояването и настояваха за провеждане на референдум по темата и за оставката на главния архитект Виктор Бузев. Той в подробности представи обаче цялата история с реституирани имоти в района, одобрен кадастрален план от 2001 г. със заповед на тогавашния градоначалник Кирил Йорданов и последвали процедури с посочените инвестиционни проекти, които са включени в приетия през 2012 г.ОУП на града. След влизането му в сила и вече близо 4 години е продължила битката за спирането на строителството на 17-етажната сграда, която в съда е ударила на камък за общината. Всички усилия на главния архитект да бъде ограничена тази височина, която не се връзва с цялата визия на квартала, също не дали резултат. Проблемът е от 20 години и ще има още изненади както за администрацията, така и за варненци, каза арх.Бузев.

Влезли веднъж в сила Подробни устройствени планове нямат обратимост, но може на експертно ниво и в професионален диалог да се спре действието на бъдещи такива, категоричен е кметът Иван Портних. Той припомни, че общината втори мандат работи за запазване и увеличаване на зеленината в града-с вече изградени паркове и с готови проекти за нови. До края на годината ще бъдат засадени над 15 хиляди дървета на общински терени във Варна, увери Портних.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България