Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Кметът на Варна иска експертни групи срещу презастрояването Протести и политически манипулации няма да решат проблем от десетилетия назад, заяви Иван Портних

Кметът Иван Портних даде пресконференция с главния архитект Виктор Бузев/вдясно/ и със зам.-кмета Христо Иванов

За пореден път община Варна прави опит да инициира истински диалог с експертни работни групи по болната тема за презастрояването в града.

„Този проблем е заложен десетилетия назад във времето и за това отново настоявам експертни групи да разгледат всеки квартал, всеки микрорайон и да излязат с ясни и мотивирани факти и обективна преценка за мерки срещу презастрояването“, обяви на пресконференция кметът Иван Портних.

Той посочи, че решението не е в демонстрации, лозунги и политически и партийни манипулации, визирайки протеста в неделя в района на „Почивка“. Там е издигната на груб строеж 17-етажна жилищна сграда, а до нея се подготвя терен да се лее нов бетон. Протестиращите се обявиха против презастрояването и настояваха за провеждане на референдум по темата и за оставката на главния архитект Виктор Бузев. Той в подробности представи обаче цялата история с реституирани имоти в района, одобрен кадастрален план от 2001 г. със заповед на тогавашния градоначалник Кирил Йорданов и последвали процедури с посочените инвестиционни проекти, които са включени в приетия през 2012 г.ОУП на града. След влизането му в сила и вече близо 4 години е продължила битката за спирането на строителството на 17-етажната сграда, която в съда е ударила на камък за общината. Всички усилия на главния архитект да бъде ограничена тази височина, която не се връзва с цялата визия на квартала, също не дали резултат. Проблемът е от 20 години и ще има още изненади както за администрацията, така и за варненци, каза арх.Бузев.

Влезли веднъж в сила Подробни устройствени планове нямат обратимост, но може на експертно ниво и в професионален диалог да се спре действието на бъдещи такива, категоричен е кметът Иван Портних. Той припомни, че общината втори мандат работи за запазване и увеличаване на зеленината в града-с вече изградени паркове и с готови проекти за нови. До края на годината ще бъдат засадени над 15 хиляди дървета на общински терени във Варна, увери Портних.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.