Кметът на Оборище: Все още не е ясно кой е собственикът на Царските конюшни

Администрацията на район "Оборище" все още не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса "Царски конюшни", чийто покрив изгоря през нощта в събота срещу неделя. Това заяви Васил Цолов, кмет на район "Оборище", по БНР.

"Около 500 квадратни метра площ на покрив горяха вчера. Пожарните се отзоваха на втората минута. Най-малкото зло ни е сполетяло, защото няма никакви жертви. Това са абсолютно изоставени сгради, заключени в карето между булевард "Дондуков“, булевард "Васил Левски“, улица "Панайот Волов“, улица "Врабча“, обясни Цолов.

Сградите са в непосредствена близост до Английската гимназия, което мен повече ме тревожи, защото ако останат необезопасени, това може да възпрепятства преминаването на ученици, на майки с деца и въобще хора в района на пожара. Днес ще се събере комисия, която ще има възможността да оцени точните щети, които са нанесени. Ще се предприемат мерки веднага районът да бъде обезопасен. Ще сезираме веднага собствениците на сградата да предприемат мерки по нейното обезопасяване във връзка с изискванията, които Столична община и Наредбата на Столичния общински съвет коментират, така че за нас е най-важно обезопасяването и безопасното преминаване на хората покрай тази сграда, посочи кметът на "Оборище".

"Не мога да кажа кой е собственик на сградата, днес ще вземем документите през община Оборище, за да видим кой е собственик на сградата и да можем да му предявим съответните претенции по обезопасяването на сградата. Дори собственикът да откаже да поеме отговорност, има съдебен ред, по който той ще бъде принуден, така че държавата ще си влезе в служебните задължения", обясни Васил Цолов.

При гасенето на пожара е пострадало едно от ателиетата на Художествената академия. За това информира Мая Богданова от Националната художествена галерия, която е собственик на част от изгорелите сгради. Богданова съобщи, че с тези сгради е имало инциденти и преди:

"През февруари месец по време на провеждане на лекции в една от секционните ни зали в частта, която е в Царските конюшни, падна един покрив. В двора имаме постройки на Художествената академия, които непрекъснато се поддържат. Поели сме отговорността за поддръжка. Непрекъснато се ремонтира покривът".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България