Кметът на село Войводиново Димитър Тосев пред “Труд”: В гетото живееха като животни

Премахнаха кабелите на частно енерго, само 4 къщи били законни

Всички вече се изнесли

]Кметът на село Войводиново Димитър Тосев
Кметът на село Войводиново Димитър Тосев

“Те не живееха като хора, а като животни. На фона на това, че в тези постройки липсват каквито и да е условия на живот, можеха да се намерят музикални уредби за около 2000 лв. В момента ситуацията е овладяна и спокойна. Хората вече се изнесоха - имат роднини, при които да отидат. Селото категорично не желае връщането на тези хора, върнат ли се това означава нови размирици”. Това обяви пред “Труд” кметът на пловдивското село Войводиново Димитър Тосев, няколко дни след размириците заради побоя от цигани над ефрейтор Валентин Димов. Според кметът Тосев в гетото с незаконни къщи във Войводиново е действало частно енерго. Къщата на един от “тарторите” в махалата се оказала с законно прокарано електричество, а тя захранвала всички останали постройки. Таксата била 30 лева. Кабелите, свързващи къщите с проводници са премахнати, част от самите постройки също вече са срутени и извозени.

“Никога не е имало саморазправи с тях, но те не оцениха жестовете на хората, защото всъщност живееха благодарение на местното население – те им осигуряваха работа. Станалото беше отвратително – то накара цялото село да реагира. Отдавна има напрежение, случката от последните дни беше искрицата”, уточни още Тосев. По думите му в селото има 4 ромски къщи, построени по законен път.

“Срещу тях никой не е протестирал, нямало е никога напрежение”, обясни още той. Днес продължи събарянето на незаконните постройки в гетото. Багери вече сринаха 5 къщи. Това стана след издадена заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов.

Местните хора са категорични, че няма как командосът да си позволи да нападне пръв циганите. Мнозинството от тях са категорични, че ще продължат с протестите, докато не се изринат всички незаконни постройки и се стигне до присъда, която отговаря на опит за убийство.

 

ВМРО: Кой обвинява в дискриминация?

От партия ВМРО попитаха с писмо до медиите какво е това сдружение “Единство”, което заведе жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу вицепремиера по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов. От сдружението, с лидер Ачо Йорданов, който е бивш кандидат кмет, подадоха сигнал към комисията заради коментар на вицепремиера Красимир Каракачанов, че “циганите станаха изключително нагли”.

Отново ли ще позволим на някакви чужди елементи да диктуват дневен ред”, пишат воеводите.

 

Според Петко Асенов, комисар на циганите у нас

Роми от цяла Европа били готови за подкрепа

]Петко Асенов
Петко Асенов

“Роми от цяла Европа са готови да пристигнат в България да подкрепят на протест своите събратя от Войводиново”. Това написа във фейсбук Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България. Не може г-н Каракачанов, който е вицепремиер, държавник, да казва, че всички цигани са нагли, и да насажда огромна омраза между българи и роми и да слага всички роми под общ знаменател”, допълва Асенов.

Коментари

Задължително поле