Николета Лозанова отново стана булка

Шефът на КЕВР: Топлоенергията няма да поскъпне двойно

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Двойно се увеличили делата за убийство в Апелативния съд Търново Тромавата конкурсна система води до голяма натовареност на съдиите

Кметът на Сливен: Погасихме всички банкови заеми

Кметът на Сливен Стефан Радев съобщи, че общината е успяла да погаси всички банкови заеми, които е имала в началото на мандата. „През юли изплатихме изцяло и последния кредит към банка „Дексиа“. Когато встъпих в длъжност, този заем, както и почти всички задължения на общината, бяха в просрочие. Просрочените  вноски по този кредит бяха три. Имаше заплаха от страна на банката да го направи предсрочно изискуем. Това е възможно най-лошото развитие за един дълг и щеше да има сериозни последици за Общината от гледна точка на още повече разходи и повече изтичане на средства, вместо да ги насочваме към мероприятия за благоустрояване на града да плащаме лихви, неустойки и санкции“ – заяви Радев. Кредитът е изтеглен през 2007 година на обща стойност 22 милиона лева. Средствата са вложени за обекти по капиталовата програма –  за основен ремонт, реконструкция и изграждане, саниране на училища, детски градини, детски ясли, социални заведения.

Кметът допълни, че с погасяването на заема към „Дексиа“, община Сливен вече е покрила всички банкови заеми, които е имала. Той припомни, че с облигационната емисия е погасен заемът към DBank, който е бил с два пъти по – висока лихва от тази, която се плаща в момента по облигационната емисия. Продължава и работата по Плана за финансово оздравяване. Целта е да се постигне такова финансово състояние на общината, че тя да няма просрочени задължения и да бъде пример за добър платец – съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

„Когато има задължение, то трябва да се погасява в срок, за да не се плащат наказателни лихви, неустойки, да няма запори на сметки, да няма възбрани на имоти на Общината. Трябва във времето да може да се планира изплащането на задълженията, да се плащат минимални лихви, така както успяхме да го постигнем сега. Надявам се, че и в бъдеще община Сливен ще може да се финансира на още по-ниски лихви и да бъдем сред водещите общини в България в това отношение“, коментира още Стефан Радев. Според него, Сливен върви успешно към финансово оздравяване.

„Няма просрочени банкови задължения, няма и просрочие по облигационната емисия. Изчистихме просрочията по капиталови разходи. В момента остава проблемът с неразплатените текущи разходи, въпреки, че сумата сериозно е намалена. От 17 250 000 лв., които поискахме като безлихвен заем за разплащане на просрочени текущи задължения на общината, са получени 5 млн.лв. Това налага преосмисляне на плановете за бъдещи години. Ако до края на мандата през 2019 година не успеем да доведем до „нула“ просрочените задължения, то размерът им ще е в пъти по-малък от това, което заварихме“, допълни кметът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.