Кметът на Хитрино: Прави се необходимото по отстраняване на цистерните, но нещата не се случват бързо

Прави се необходимото по отстраняване на цистерните, но нещата не се случват бързо все още има опасност и риск, тампонирана е цистерната, която изпускаше газ, но все още има някакъв минимален теч, който днес ще се опитат да спрат напълно. Това каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„Дано вятърът не е се усили и днес екипите да успеят да преместят 3-4 цистерни. Желанието на хората е да се върнат по домовете си, въпреки че много къщи са без прозорци и врати, ние като администрация ще помогнем с каквото можем“, каза Нуридин Исмаил. Днес от 9.00 часа в сградата на читалището в с. Тимарево отново ще заседава Общественият съвет.

„Ще се направи анализ на свършеното вчера и ще се реши как да се действа днес по раздаване на помощите“, каза Нуридин Исмаил, цитиран от "Фокус". Той посочи, че вече няма нужда от дарения от дрехи. Засега и хранителни продукти има, необходимостта от храни ще стане по-голяма, когато хората се върнат в Хитрино.

В този час трябва да започне изтеглянето на третата цистерна от с. Хитрино, според предварителния план, обявен снощи. През вчерашния ден две от цистерните на дерайлиралия на гарата в селото влак бяха преместени на подготвена площадка край кариерата в близост до с. Каменяк. Там цистерните ще бъдат за последно обработени с азот, за да бъдат подготвени за транспортиране до складовете на фирмата-собственик в Русе.

Днес ще бъдат раздадени 250 хранителни пакета на жители на Хитрино, които след евакуацията са разпръснати в населените места в цялата област, а от 16 януари ще започне приемът на заявления за подпомагане за Общината по ПРСР 2014-2020 г. Достъпът до село Хитрино остава ограничен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България