Д-р Николай Костов: Вече има всякакви маски по аптеките

33 нови случая на коронавирус у нас 20 души са излекувани от COVID-19

Първи заразен мигрант в лагер в Гърция

В Ню Йорк освободиха предсрочно 900 затворници

Нови случаи на коронавирус по света

Рекорден брой жертви на коронавируса в САЩ, властите прогнозират между 100 и 240 хил. починали Ще преминем през много тежки две седмици, каза Тръмп

13-годишно момче почина от коронавирус във Великобритания Няма сведения той да е имал някакви други заболявания

Над 90 снегорина са чистили столицата през нощта

Ето какво ще е времето днес

На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

Кметът на Чупрене обвиняем за 10 сделки с общинска земя

Снимка: Архив

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за общо 10 продажби на общинска земя, които е продал с на практика фиктивни търгове на свои близки. Това обявиха на брифинг от прокуратурата

Кметът на община Чупрене е привлечен като обвиняем за престъпление по служба по член на 282 от Наказателния кодекс. Обвиняем е за 10 отделни деяния, които представляват извършени 10 търга на общинска земя, обясниха от прокуратурата. В хода на разследването а последните 4 години (периода 2014-2018 г.) кметът е на общината е провел няколко публични търга, в които е направил няколко нарушения. Обвиненията касаят 10 търга за 236 декара земя. Купувачи са винаги 4 дружества, представлявани от бащата, бившата съпруга, настоящата съпруга, брат и родственици. Обявата не е публикувана в сайта на общината, в ежедневник, каквото е изискването, не са спазени сроковете за офертите“, каза наблюдаващият прокурор по случая Ангел Кънев.

„При претърсванията вчера се събраха доказателства за още 9 публични търга, при които прави впечатление, че едно и също лице е закупило земя. Прави се проверка за тях. Същото лице веднага е продало земята. То вероятно е имало инвестиционни намерения, свързано със ски зона „Миджур“, обяви прокурорът, като уточни, че всичките процедури и документи за ски зоната са изготвени от общината.

Прокурор Кънев обясни, че наказателното производство е започнало през миналата година по съвсем друг случай, след като жителка на общината се оплакала от кмета заради действията му за неин имот. При извършените проверки лично той забелязал, че не са спазени процедурите за търговете и обяви за тях на сайта на общината липсват. Оказало се, че дори едно от дружествата купувачи на практика си е лична собственост на Ваньо Стойкин.

„Кметът не е декларирал, че едно от дружествата купувачи реално е негово. Накарал е бившата си жена да се подпише като собственик. След това то е прехвърлено на бащата. Има категорични доказателства, че и извършвал търговска дейност, каквато няма право да извършва“, добави прокурора.

Относно продажните цени на общинските земи той обясни, че са продавани изключително евтино – под 100 лева на декар.

Кметът Костин е задържан за 72 часа. Това се налага, тъй като свидетели, служители на общината, които са дали показания, се опасяват да не загубят работата си, обясниха от прокуратурата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.