Кмет във фургон? Перфектно, стига да ти се работи!

Благово вече си има и кмет, и кметство, макар и във фургон

Откакто има стопанин, Благово се сдоби с подвижни кметство и параклис

Тодор Илиев, кмет на с. Благово, Шуменско: Новото всички ще могат да го видят

В село Благово, на десетина километра от Шумен, тази есен нямаше избори за кмет. Местните над стотина жители, според новите разпоредби, нямаха право да избират сами. „Менят ги законите, както им е кеф. През 2015-та гласувахме, сега не може. Тъкмо бяхме решили, че ни имат за хора и пак ни отнеха правата“, обясняват благовчани. Ако имаха бюлетини обаче, пак щяха да си изберат за стопанин на селото кмета, за когото гласували през 2015-та - Тодор Илиев. В началото на ноември представителна група от селото отишла да го пита какво ще става след като не е имало избори. Остава ли той като кметски наместник? Ако не, да правят подписка в негова подкрепа. Последното предложение си е равносилно все едно в селото е имало избори, съгласява се Илиев през смях и с благодарност за оценката.

На последната сесия Общинският съвет в Шумен обобщи и гласува в 14 точки за какво отговарят наместниците - от осигуряване на обществения ред в населеното място през защита при бедствия и аварии до събиране на данъци и изпълняване на нотариални функции...

След един мандат опит зад гърба е по-лесно. Когато през 2015-а го избрали, бившият служител на военна полиция дори не могъл да влезе да работи в свой кабинет. Защо? Защото Благово до този момент нямало само свой кмет, съответно и кметство. За селото отговарял първенецът в съседното с. Илия Блъсково, което е на 500 метра отстояние. За Илиев се намерил стол в сградата на старото читалище. От Община Шумен умували да преграждат и да му оборудват стая в културното средище, но после им хрумнало, че най-бързо въпросът ще се реши с фургон - един вид преместваемо кметство. „Купиха го от варненска фирма, 6 на 3 метра е, нищо не ми липсва. Извикаха ме лично да си избера какъв да бъде“, разказва Илиев. Има стая, климатик, вода, канализация. „Перфектно е, нямам оплаквания, стига да ти се работи“, категоричен е кметът. А най-интересно е черешовото топче на фасадата. Измайсторил го Радослав Радев (77 г.). „Дойде един ден и каза, че иска да го направи подарък специално за мен. Реших да го сложа пред кметството“, обяснява селската атракция Илиев.

Другата още по-голяма гордост на Благово е параклисът - също от типа подвижен. Местните, а и хора от съседните села му се радват от няколко месеца. Мини църквата излязла към 25 000 лв. с транспорт от Бургас и ремонт на площадката. „Дължим параклиса на дарител. Голяма част от нещата в Благово съм правил благодарение на приятели и благодетели“, казва Илиев. Разказва, че храмът поставили на мястото на порутен смесен магазин: „Сградата беше опасна, а деца влизаха вътре да играят. Поискахме и общината я бракува, съборихме я. Реших да не стои така мястото, а хората най-много желаеха параклис. Сега са доволни. Кръстихме го по името на селото „Свето Благовещение“. Винаги е отворен на празници, а църковното настоятелство назначи бившия читалищен секретар Йорданка Белберова да бие камбаната“. Кой е благодетелят на Благово обаче, кметът на казва. Двама-трима са, но един е в основата.

Новата дограма и врати на читалище „Пробуда“ също вече са сменени от дарения. Имат си библиотека вътре, голям и малък салон. Селото има и талантливи баби певици, които гостували чак в национален тв ефир, хвали ги кметът. Нужни са още средства, примерно да се пребоядиса салонът. Преди два месеца съветниците от ГЕРБ в Шумен дарили 300 лв., с които решили първо да купят камина за зимата. Преди година пак зарадвали селото със същата сума и Благово се сдобило с първа детска площадка - с люлка, две пейки и кошче. Достатъчно за малчуганите и по-добре пред никаква.

„Има живот в Благово. Тръгне ли да се продава къща, не стои дълго и все млади хора купуват. В селото няма и кражби, защо двама, които обраха къщата на англичани, вече са в затвора. А да знаете, че лятото тук е окосено навсякъде, чак и гробищният парк“, обяснява Илиев и не се притеснява, че често и той хваща личната моторна косачка. От община Шумен косят, но 2 пъти в годината и не е достатъчно. Така един ден фирма, пратена да ръси срещу кърлежи, го заварила да се бори с тревата. „Питат ме - къде е кметът. Аз съм! А те мислят, че си правя майтап“, смее се Илиев.

Съселяните му смятали, че като кмет няма да се подпише и в инициираната от тях подписка за разтоварване на централната улица „Г. Димитров“ от тежки камиони, комбайни и трактори. Тази есен я подела Ренета Георгиева, след като върху нея рухнал таванът в къщата u и по чуло се измъкнала само с травми на ръката. И според съседи тежките машини на арендатори, които обработват земи в съседните села, товарят улицата, от това се пукат къщите им, а през лятото се вдига невероятен прах. Настояват за обходен маршрут, а сега очакват община Шумен да намери вариант. През лятото кметът успял да договори с арендатори поне да ръсят с водоноска срещу прахоляка.

На общоселско събиране са решили какво още да поискат от голямата община, която сега формира бюджета за 2020-та година, а те са нейни съвестни данъкоплатци. „Имаме обещанието, че през този мандат ще се отделят повече средства за селата от общината. Заявили сме, че трябва да се запълнят дупките по централната улица и да се ремонтират тротоарите, да се чакълира още една малка отсечка, искаме и ремонт на мост към гробищния парк. Трябва да се пребоядиса салонът на читалището и да се изгради тоалетна на мястото на 30-годишния външен нужник“, изброява Илиев. И коментира, че веднъж като си минал през приятели за финансова помощ, не е удобно да повтаряш.

И преди четири години, и сега казва на благовчани, че нищо не обещава, защото човек каже ли нещо, трябва да го свърши. А новото, което ще промени още селото, всички ще могат да го видят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи