Дават европари за ремонт на басейни и студентски столове в университетите

Ски зона–Банско посреща скиорите на 3 март със знамена, носии, баница и греяно вино

Тест драйв на HONDA CR-V пета генерация:  Динамичен при изпреварване и сигурен на пресечен терен (СНИМКИ)

Младеж, участвал в катастрофата на бул. „Сливница“, е шофирал след употреба на алкохол и канабис

Трима изнудвали мъж с позорящи снимки За два дни дал 1250 евро

15 души са арестувани при спецакция срещу битовата престъпност в Стамболийски

Отмениха концерт на Гвардейския ни оркестър като мярка срещу коронавируса

Диляна Попова съблазнява по бански (СНИМКА)

Първа жертва на коронавируса във Франция

Андрей Новаков в Белица: Строителството на АМ „Струма” продължава и няма риск от връщане на средства на ЕС

Дариткова: Осигурените българи могат да ползват болничен за карантина

Разследват незаконна сеч на 61 дървета Повалената гора е в землището на село Страхилово, община Полски Тръмбеш

Слагат лимит от 70 000 лв. за проектиране, за да избегнат обжалвания Представители на гилдията да участват в изготвяне на заданията за проектиране, предлагат архитектите

Певицата Дъфи: Бях изнасилена, дрогирана и държана в плен с дни

Скандал в парламента между БСП и ГЕРБ заради данните за икономическия растеж в страната

Книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” беше представена в София

Биографичната книга „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” беше представена в София. Автор на изданието е Никола Филипов, който е близък приятел на княза, а закачка помежду им провокирал създаването, а и заглавието на книгата – „..Все още не са ме арестували, но… очаквам…”.

Биографията на княз Никита Лобатов – Ростовски илюстрира демонизма на 20-и век, каза пред множеството Никола Филипов.

„Най-интересният въпрос е как е възникнала идеята за моята книга. Аз живея в Лондон от много години. Често му гостувах. Ние говорихме за него, затова и аз реших да напиша книга за живота му. Биографията на княз Никита Лобатов – Ростовски илюстрира съдбата на руската емиграция, дълбокия трагизъм и демонизмът на 20-и век. Книгата разказва за механизмите на властта и на нейната неуморима отмъстителност“.

Съдба, която излъчва величие, съдба, която е минала епохи, но съдба, която в основата си има човешкото достойнство и чувството за принадлежност, каза председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Княз Лобанов-Ростовски обаче през целия си живот не случи на режи – преди ’44 г. режимът преследва родителите му като шпиони на Съветския съюз, след ’44 г. държавата ни е направила за него каквото може – отнемане на къща, разстрел на баща му а той самият на 11-годишна възраст в затвора. През всичкото това време обаче той е искал българската си принадлежност. Той е автор на една велика фраза – България е моята Родина, Русия е моето Отечество“.

Княз Никита Лобанов – Ростовски е роден в България. Той е наследник на княз Рюрик, считан за основател на Русия, и на Алексей Лобанов-Ростовски, подписал Константинополския мирен договор през 1879 г., който възкресил България като държава. Дядо му Иван заедно с баща му Дмитрий бягат от Русия след революцията и се установяват в България. Затова Княз Никита казва, че България е Родината му, а Русия е Отечеството му. Още с идването им в България през 1922 г. членовете на семейството са поставени под наблюдение от българските власти и били считани за шпиони – френски, английски, американски, съветски. Самият княз Никита е бил регистриран като френски шпионин когато е само на 13 години, става ясно от разсекретените досиета. А едва 11-годишен прекарва месеци в български затвор, защото семейството му е заловено при нелегално преминаване на границата с Гърция в опит да достигне до Франция, където е дядото на майката на княза.

Той все пак успява да замине във Франция, но едва през 1953 г. Преди това, през 1951 г., става шампион на България по плуване при юношите. Завършва геология в Оксфорд, магистратура по икономическа геология в Колумбийския университет. Работи като геолог, бил е банкер от висок ранг, а сега е известен и като колекционер на изобразително изкуство, меценат и дарител. Но сянката на обвиненията, че е шпионин продължава да го преследва. „Всеки път, когато кацам на някое летище, си мисля, че ей сега ще ме арестуват като шпионин”, казва княз Никита Лобанов – Ростовски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.