КНСБ: Инвестирайте парите от новия дълг и намалете данъците

Да бъдат изготвени планове за значими публични инвестиции, които впоследствие да се превърнат в източник на средства, както и да се помисли за сериозна реформа в данъчната система. Това гласи становище на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) по повод пласирания на международните пазари в средата на септември нов държавен дълг за 2,5 млрд. евро (около 5 млрд. лв.).

Безцелното намаление на държавния дълг, само по себе си, не носи никакви позитиви за икономическите субекти. Ролята на държавния дълг във всяко общество е друга, а не количествено да бъде намаляван и да не участва в процесите по формирането на растежа, посочват от КНСБ. От синдиката добавят, че приоритетните политики, които трябва да бъдат реализирани с този дълг са:

1) Публични инвестиции в значими обществени икономически проекти;

2) Налагане на по-силен контрол на нерегламентираните икономически дейности и засилване на борбата със сивата икономика. Най-сигурният път към устойчивост на дълга е устойчивото нарастване на бюджетните приходи;

3) Реформа в данъчната система в посока освобождаване от данък хората с най-ниски доходи;

4) Реални санкции за укриване на социални осигуровки и данъчни плащания;

Всекидневно се правят погрешни внушения как никога не сме имали по-висок БВП и по-нисък държавен дълг, посочват от КНСБ.

„Всъщност, БВП на България, ако не е в рецесия, всяка година е рекордно висок. Същата е логиката и за управлението на държавния дълг – ако той не участва в целия процес по правене на икономическа политика, то той става статичен, и нарастването на БВП го ерозира до тези ниски проценти, който регистрирахме през последните няколко години. Твърдения от сорта на „днес сме по-възрастни от вчера“ за нас не са никакво постижение и говорят за консерватизъм. Надяваме се тази посока сега да се промени с емитирането на този нов дълг и средствата, с които страната ни ще разполага по линия на европейското финансиране“, гласи официалната позиция на КНСБ.

Коментари

Задължително поле