Коалицията на Саудитска Арабия започна военна операция в Северен Йемен

Арабската коалиция, начело със Саудитска Арабия, започна операция срещу „военните обекти“ на север от пристанищния град Ходейда в Йемен, съобщи пред „Ал Арабия“ представителят на коалицията Турки ал Малики, цитиран от РИА Новости.

Той призова мирните граждани да избягват обектите, които са възможни мишени на операцията.

По-рано говорителят обвини хутите в опит да извършат терористичен акт в Червено море, използвайки напълнена с бомби лодка с дистанционно управление, която е излязла от пристанището на Ходейда.

На свой ред хутите, чрез контролирани от тях телевизионен канал „Ал Масира“, заявиха, че в нарушение на сключеното в Швеция мирно споразумение, коалицията е нанесла четири авиоудара по един от районите на града. Те опровергават съобщението на коалицията, че са направили опит за нападение по море, като посочват, че това е невъзможно, тъй като в Ходейда има наблюдатели от ООН, а всички излизащи кораби са обискирани от силите на коалицията.

Най-големият износител и един от трите най-големи производители на петрол, Саудитска Арабия, след нападението върху неговите петролни съоръжения на 14 септември намали производството с повече от половината - с 5,7 милиона барела на ден от обичайните около 9,8 милиона.

Йеменските бунтовници, срещу които се бори арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, заявиха, че техните бойци са атакували нефтените обекти с безпилотни летателни апарати.

Коментари

Задължително поле