Ковачки, Русия и Китай в битка за АЕЦ „Белене” (обзор)

Най-големите в ядрената енергетика са проявили интерес към АЕЦ “Белене”, което показва, че реализацията му е реална, заяви министър Теменужка Петкова на пресконференция.

Седем кандидати искат да строят втора атомна

Стратегическият инвеститор решава кои компании да получат дял и да купуват ток

Северна Македония с интерес да купува електроенергия

Седем са кандидатите, които искат да строят АЕЦ “Белене”. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция.

Освен руската “Росатом”, която е подала заявление чрез компанията “Атоменергопром”, интерес има от Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация и регистрираната в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство.

Стратегически инвеститор иска да е и консорциумът “АЕЦ Белене”, в който водеща е свързаната с бизнесмена Христо Ковачки “Атоменергоремонт”, влизат още застрахователната ОЗК, “Гранд Енерджи”, която изкупува електроенергията от централите на Ковачки, и американската “ТЕЦ Марица Изток 3”.

Да стори АЕЦ “Белене” кандидатства и обединението “Атомна електроцентрала Белене 2019”, в което са чешката “Витковице” и българската “Груп Интернешънъл България”.

Самостоятелно участие е заявила фирма “ИПК и УП” ЕООД, регистрирана в град Козлодуй, собственост на украинския гражданин Петро Безпалчук. Той, заедно с бившия шеф на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов, са били в Съвета на директорите на Проектна компания - АЕЦ Белене, показа справка на “Труд”.

Освен седемте заявления за стратегически инвеститор, две компании са поискали да участват с оборудване. Френската “Фраматом” е декларирала интерес за участие при структуриране на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. Американската “Дженерал електрик” заявила участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.

Компаниите, близки до Христо Ковачки - “Атоменергоремонт” и “Гранд енерджи дистрибюшън”, са поискали и миноритарно участие в ядрената централа. Последната е заявила желание и да изкупува електроенергия от бъдещата централа. За купувач на ток кандидатства и “Юропиан тред оф енерджи” АД, както и Северна Македония чрез електрическата си компания.

Дали обаче те ще участват в проекта, ще решава именно инвеститорът, посочи Петкова. Ще предоставим на стратегическия инвеститор списъкът с желаещите да вземат малък дял и да купуват дългосрочно ток, а той ще реши дали и кого от тях да вкара в проекта, каза тя. Петкова посочи, че най-големите в ядрената енергетика са проявили интерес към АЕЦ “Белене”, което показва, че реализацията му е реална.

 

За да направи къса листа на кандидатите

Комисия оценява 3 месеца офертите

Комисията, която ще оценява проектите, вече започва анализ на подадените заявления, съобщи министър Теменужка Петкова. В нея влизат експерти от НЕК, Министерство на енергетиката и Българския енергиен холдинг. Председател є е шефът на БЕХ Жаклен Коен.

Комисията има 90 дни, за да направи къса листа на кандидатите, поискали да са стратегически инвеститор на проекта. Тя трябва да бъде одобрена от Министерски съвет и от парламента. При оценката ще се взима предвид финансовото състояние на компаниите, опитът им с реактори от типа ВВЕР, кредитен рейтинг, корпоративна свързаност и други, поясни Петкова.

За пореден път министърът подчерта, че държавата иска АЕЦ “Белене” да се реализира на проектен принцип, без държавна гаранция, без държавни договори за изкупуване на ток, но с блокираща държавна квота. На въпрос може ли това изискване да се промени, енергийният министър посочи, че това може да реши само парламентът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика