Кой има интерес да се бави връщането на парите на вложителите в КТБ?

Снимка: Архив

Скоро ще станат две години от момента, в който синдиците на КТБ изготвиха първата частична сметка за разпределение на събраното от тях в масата на несъстоятелността на банката. С тази сметка е предвидено 570 млн. лв. да бъдат разпределени между вложителите във фалиралия трезор, т.е. всеки депозант би трябвало да получи по около 12% от сумата, която е имал на влог, след като се приспадне гарантирания по закона размер от 196 000 лв. Добрата вест за вложителите обаче изведнъж става „трън в очите” за някои заинтересовани лица, както и за други, които нямат никакъв финансов интерес от разпределението на суми между депозантите, но явно имат достатъчно други нечисти интереси, за да попречат това да се случи.

Поведението на засегнатите от разпределението на сумите между вложителите във фалиралия трезор е разбираемо – или не са съгласни с начина и размера на разпределените суми между депозантите или пък просто се възползват от законовото си право да атакуват сметката за разпределение и се опитват да защитят интересите си в съда. Още повече, че от 8000 кредитори на източената от Цветан Василев банка, обжалвалите частичната сметка за разпределение са само 9, а съдът е допуснал за разглеждане исковете на едва петима от тях. Тоест излиза, че недоволните от сметката са съвсем незначителен процент от всички посочени в нея.

Съдът дава ход на обжалването и делото в Софийски градски съд протича нормално, като същото е неколкократно отлагано заради две от фирмите - „Аполо Инженеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД, чиито жалби в крайна сметка са върнати.

В това производство обаче се стига и до момент, в който се намесват лица, активирани от забегналия в Сърбия Василев.

Става въпрос за бившите шефове във финансовата пирамида - Георги Зяпков и Георги Христов, и двамата към момента подсъдими по мегаделото за фалита на КТБ. Зяпков е бил началник на отдел „Кредитиране“ и именно с неговия подпис под всеки договор за кредит, средствата на вложителите в КТБ са изтичали към фирмите-бушони на Цветан Василев. Разбира се, без никакви адекватни обезпечения. Същото е положението и с Георги Христов, който е бил изпълнителен директор на банката.

През последните години тези псевдо „банкери”, в опитите си да се представят за „жертви“, подобно на Цветан Василев, дефилират редовно из телевизионните студиа на присъдружните на банкера-беглец „медии“ и се хвалят с гръмки „разкрития“ за злоупотреби в трезора, след неговия фалит. Естествено, от измислените им сигнали до всевъзможни институции няма как да има ефект, още повече, че двамата трябва да отговарят и по заведените против тях и против другите администратори в банката, над 100 съдебни искове за причинени от „банкерската“ им дейност имуществени щети на КТБ.

Сега обаче Цветан Василев очевидно е видял нова възможност да удари по измамените от него вложители в трезора, защото непосредствено преди последните две заседания в процеса по сметката за разпределение - през октомври 2018 г. и през януари 2019 г., „сигнали“ на Зяпков и Христов се появяват и по това дело.

Целта естествено е процесът отново да бъде забавен и кредиторите да не получат с месеци и години парите си. Но ако за Василев и за подставените му лица съдбите на ужилените в пирамидата КТБ не са от значение, то за данъкоплатците, платили накрая солената сметка от няколко милиарда лева, както и за обикновените вложители, новото активно мероприятие в което са замесени хора на бившия банкер, е повод да изпият поредната горчива чаша.

Коментари

Задължително поле