10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Министър Танева: 203 хиляди свине са евтанизирани у нас заради свинската чума

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Кой има интерес да се бави връщането на парите на вложителите в КТБ?

Снимка: Архив

Скоро ще станат две години от момента, в който синдиците на КТБ изготвиха първата частична сметка за разпределение на събраното от тях в масата на несъстоятелността на банката. С тази сметка е предвидено 570 млн. лв. да бъдат разпределени между вложителите във фалиралия трезор, т.е. всеки депозант би трябвало да получи по около 12% от сумата, която е имал на влог, след като се приспадне гарантирания по закона размер от 196 000 лв. Добрата вест за вложителите обаче изведнъж става „трън в очите” за някои заинтересовани лица, както и за други, които нямат никакъв финансов интерес от разпределението на суми между депозантите, но явно имат достатъчно други нечисти интереси, за да попречат това да се случи.

Поведението на засегнатите от разпределението на сумите между вложителите във фалиралия трезор е разбираемо – или не са съгласни с начина и размера на разпределените суми между депозантите или пък просто се възползват от законовото си право да атакуват сметката за разпределение и се опитват да защитят интересите си в съда. Още повече, че от 8000 кредитори на източената от Цветан Василев банка, обжалвалите частичната сметка за разпределение са само 9, а съдът е допуснал за разглеждане исковете на едва петима от тях. Тоест излиза, че недоволните от сметката са съвсем незначителен процент от всички посочени в нея.

Съдът дава ход на обжалването и делото в Софийски градски съд протича нормално, като същото е неколкократно отлагано заради две от фирмите – „Аполо Инженеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД, чиито жалби в крайна сметка са върнати.

В това производство обаче се стига и до момент, в който се намесват лица, активирани от забегналия в Сърбия Василев.

Става въпрос за бившите шефове във финансовата пирамида – Георги Зяпков и Георги Христов, и двамата към момента подсъдими по мегаделото за фалита на КТБ. Зяпков е бил началник на отдел „Кредитиране“ и именно с неговия подпис под всеки договор за кредит, средствата на вложителите в КТБ са изтичали към фирмите-бушони на Цветан Василев. Разбира се, без никакви адекватни обезпечения. Същото е положението и с Георги Христов, който е бил изпълнителен директор на банката.

През последните години тези псевдо „банкери”, в опитите си да се представят за „жертви“, подобно на Цветан Василев, дефилират редовно из телевизионните студиа на присъдружните на банкера-беглец „медии“ и се хвалят с гръмки „разкрития“ за злоупотреби в трезора, след неговия фалит. Естествено, от измислените им сигнали до всевъзможни институции няма как да има ефект, още повече, че двамата трябва да отговарят и по заведените против тях и против другите администратори в банката, над 100 съдебни искове за причинени от „банкерската“ им дейност имуществени щети на КТБ.

Сега обаче Цветан Василев очевидно е видял нова възможност да удари по измамените от него вложители в трезора, защото непосредствено преди последните две заседания в процеса по сметката за разпределение – през октомври 2018 г. и през януари 2019 г., „сигнали“ на Зяпков и Христов се появяват и по това дело.

Целта естествено е процесът отново да бъде забавен и кредиторите да не получат с месеци и години парите си. Но ако за Василев и за подставените му лица съдбите на ужилените в пирамидата КТБ не са от значение, то за данъкоплатците, платили накрая солената сметка от няколко милиарда лева, както и за обикновените вложители, новото активно мероприятие в което са замесени хора на бившия банкер, е повод да изпият поредната горчива чаша.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Блъсков, аз съм Георги Зяпков. Поздрави….

  2. Малко срам нямаш ли бе, Блъсков? Не ходеше ли да просиш пари всеки месец при Василев? Какво източване, какви пет лева, като две седмици преди да затворят банката, БНБ даде зелена светлина на Василев да купи ТБ „Виктория“. Вече и на най-заблудените взе да им просветва кои са всъщност главните виновници за фалита на КТБ – Дуото Цацаров – Пеевски, заедно с присъдружните им медии, които организира вакханалия в продължение на един месец и вложителите, естествено, тръгнаха да си теглят парите. Няма банка в света, която да удържи на такава атака. Далеч по-криминалната ПИБ също щеше да се срути, ако тогава държавата не й отпусна спешно 1.2 милиарда за посреще понеделнишките тегления. Само че при КТБ това не се случи. Защото Шопара даде интсрукции на кого да се помогне и на кого не. Това е простата истина. Пеевски разграби каквото можа от активите, зинал е с пастта си да погълне ако може и „Дунарит“. Пробва се и с „Петрол“. Добре, че Гриша Ганчев се оказа костелив орех и не му се подаде на рекета. Дай боже скоро да дойде Видов ден за тия боклуци.

  3. Парите на алчните вложители в КТБ, които са си дали парите на пирамида(лихви от 6 до 12 процента са невъзможни за плащане) не следва да се изплащат. Да им се дадат ЛИХВОТОЧКИ. Ние, които преди 1989г си дадохме парите на държавата , за да получим жилище не видяхме жиилища, а ни върнаха ЛИХВОТОЧКИ. Срещу пари получихме лихвоточки. Вложителите в КТб нещо повече ли са от старите жилищни вложители ,че ще получават пари, а не лихвоточки. На вложителите в КТБ да им дадат лихвоточки, с цел равно третиране със старите жилищни вложители!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.