Директорът на „Рила“: Снимачният екип на Discovery Channel е бил информиран за забраните в парка Проверяват се трима служители на парка, които са наблюдавали процеса на заснемане и ще се установи дали и те не са нарушители

Със 121 депутати в зала парламентът започна работа

Братя Домусчиеви купиха Нова телевизия

Красимир Каракачанов: Крайно време е българските политици да спрат да правят експерименти с изборното законодателство Не е нито полезно, нито честно изборния закон да се променя преди всеки избори, заяви вицепремиерът

Какво е автобиография? Отговорът на радио „Ереван“

САЩ добиват рекордни количества петрол, свалят руските приходи За пръв път бяха отчетени над 12 млн. барела на ден

Китай вижда огромен потенциал в икономиката на Саудитска Арабия

Северна Корея поиска помощ заради недостиг на храна

Камелия Нейкова: ЦИК не за първи път ще се справя с промени в изборното законодателство, приети в последния момент

„Спейс екс“ изстреля израелския „Берешит“ към Луната (СНИМКИ)

Арестуваха двама души, планирали ислямистко нападение в Германия

Силен вятър, дъжд и застудяване днес

Русия е предоставила лекарства и медицинско оборудване на Венецуела

Шефът на НСИ: В преброяването през 2021 г. няма да има опции като „трети пол“, каквито са и европейските регламенти

Ердоган и Тръмп обсъдиха по телефона Сирия, борбата с тероризма и укрепването на икономическите връзки 

Кой има интерес да се бави връщането на парите на вложителите в КТБ?

Скоро ще станат две години от момента, в който синдиците на КТБ изготвиха първата частична сметка за разпределение на събраното от тях в масата на несъстоятелността на банката. С тази сметка е предвидено 570 млн. лв. да бъдат разпределени между вложителите във фалиралия трезор, т.е. всеки депозант би трябвало да получи по около 12% от сумата, която е имал на влог, след като се приспадне гарантирания по закона размер от 196 000 лв. Добрата вест за вложителите обаче изведнъж става „трън в очите” за някои заинтересовани лица, както и за други, които нямат никакъв финансов интерес от разпределението на суми между депозантите, но явно имат достатъчно други нечисти интереси, за да попречат това да се случи.

Поведението на засегнатите от разпределението на сумите между вложителите във фалиралия трезор е разбираемо – или не са съгласни с начина и размера на разпределените суми между депозантите или пък просто се възползват от законовото си право да атакуват сметката за разпределение и се опитват да защитят интересите си в съда. Още повече, че от 8000 кредитори на източената от Цветан Василев банка, обжалвалите частичната сметка за разпределение са само 9, а съдът е допуснал за разглеждане исковете на едва петима от тях. Тоест излиза, че недоволните от сметката са съвсем незначителен процент от всички посочени в нея.

Съдът дава ход на обжалването и делото в Софийски градски съд протича нормално, като същото е неколкократно отлагано заради две от фирмите – „Аполо Инженеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД, чиито жалби в крайна сметка са върнати.

В това производство обаче се стига и до момент, в който се намесват лица, активирани от забегналия в Сърбия Василев.

Става въпрос за бившите шефове във финансовата пирамида – Георги Зяпков и Георги Христов, и двамата към момента подсъдими по мегаделото за фалита на КТБ. Зяпков е бил началник на отдел „Кредитиране“ и именно с неговия подпис под всеки договор за кредит, средствата на вложителите в КТБ са изтичали към фирмите-бушони на Цветан Василев. Разбира се, без никакви адекватни обезпечения. Същото е положението и с Георги Христов, който е бил изпълнителен директор на банката.

През последните години тези псевдо „банкери”, в опитите си да се представят за „жертви“, подобно на Цветан Василев, дефилират редовно из телевизионните студиа на присъдружните на банкера-беглец „медии“ и се хвалят с гръмки „разкрития“ за злоупотреби в трезора, след неговия фалит. Естествено, от измислените им сигнали до всевъзможни институции няма как да има ефект, още повече, че двамата трябва да отговарят и по заведените против тях и против другите администратори в банката, над 100 съдебни искове за причинени от „банкерската“ им дейност имуществени щети на КТБ.

Сега обаче Цветан Василев очевидно е видял нова възможност да удари по измамените от него вложители в трезора, защото непосредствено преди последните две заседания в процеса по сметката за разпределение – през октомври 2018 г. и през януари 2019 г., „сигнали“ на Зяпков и Христов се появяват и по това дело.

Целта естествено е процесът отново да бъде забавен и кредиторите да не получат с месеци и години парите си. Но ако за Василев и за подставените му лица съдбите на ужилените в пирамидата КТБ не са от значение, то за данъкоплатците, платили накрая солената сметка от няколко милиарда лева, както и за обикновените вложители, новото активно мероприятие в което са замесени хора на бившия банкер, е повод да изпият поредната горчива чаша.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Малко срам нямаш ли бе, Блъсков? Не ходеше ли да просиш пари всеки месец при Василев? Какво източване, какви пет лева, като две седмици преди да затворят банката, БНБ даде зелена светлина на Василев да купи ТБ „Виктория“. Вече и на най-заблудените взе да им просветва кои са всъщност главните виновници за фалита на КТБ – Дуото Цацаров – Пеевски, заедно с присъдружните им медии, които организира вакханалия в продължение на един месец и вложителите, естествено, тръгнаха да си теглят парите. Няма банка в света, която да удържи на такава атака. Далеч по-криминалната ПИБ също щеше да се срути, ако тогава държавата не й отпусна спешно 1.2 милиарда за посреще понеделнишките тегления. Само че при КТБ това не се случи. Защото Шопара даде интсрукции на кого да се помогне и на кого не. Това е простата истина. Пеевски разграби каквото можа от активите, зинал е с пастта си да погълне ако може и „Дунарит“. Пробва се и с „Петрол“. Добре, че Гриша Ганчев се оказа костелив орех и не му се подаде на рекета. Дай боже скоро да дойде Видов ден за тия боклуци.

  2. Парите на алчните вложители в КТБ, които са си дали парите на пирамида(лихви от 6 до 12 процента са невъзможни за плащане) не следва да се изплащат. Да им се дадат ЛИХВОТОЧКИ. Ние, които преди 1989г си дадохме парите на държавата , за да получим жилище не видяхме жиилища, а ни върнаха ЛИХВОТОЧКИ. Срещу пари получихме лихвоточки. Вложителите в КТб нещо повече ли са от старите жилищни вложители ,че ще получават пари, а не лихвоточки. На вложителите в КТБ да им дадат лихвоточки, с цел равно третиране със старите жилищни вложители!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.