Кокаин за 10 млн. лв. хванат в София (обзор)

Снимка: МВР
Задържаните 40 кг кокаин можеха да стигнат до уличните дилъри и цената им да надхвърли 10 млн. лв.

Наркобандитът сам се издал пред патрул, който спрял за проверка автомобила му

Носел 10 000 лв. джобни пари

Столичната полиция залови наркобандит с близо 40 кг кокаин, натоварени в автомобила му. Зад решетките е 31-годишния Н. П., който няма криминално досие. Около 10 кг от дрогата са с чистота 75%, а останалите - с 67-70%. Ако наркотикът с примеси беше достигнал до уличните дилъри, цената му щеше да надхвърли 10 млн. лева.

Ударът бил нанесен навръх празничния 24 май. Към 12 ч полицейски патрул от Седмо РПУ спрял за рутинна проверка “Мерцедес Е-класа”. Шофьорът Н. П. пътувал сам и на униформените направило впечатление нервното му поведение. Водачът първо си изпуснал документите и слязъл да ги събира. В джобовете си носел пачки с 10 000 лв. Когато излязъл от колата, заключил я автоматично. Полицаите решили да проверят автомобила за забранени вещества и намерили два сака с пакети.

Точното количество на кокаина е 39 729, 61 грама, посочиха от Софийска градска прокуратура. Н. П. е в ареста за 72 часа, а днес в съда ще бъде внесено искане за постоянното му задържане под стража.

Криминалистите работят по различни версии, като една от тях е, че дрогата е подготвена за износ зад граница след падане на ограниченията на пътуванията заради COVID-19. Полицаите проверяват всички връзки и контакти и имат насоки по какъв канал кокаинът е пристигнал у нас.

Шефът на столичната полиция:

Задържаният е българин, работил дълго време в чужбина

“Задържаният с кокаин 31-годишен българин е без никакви криминални регистрации, не е попадал изобщо в полезрението на полицията. Работил е дълго време в чужбина. Пътувал е в западна Европа, а също и в Турция”, съобщи шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

“Не дава никакви обяснения на този етап, автомобилът е негова собственост”, подчерта Хаджиев. Според него успехът на акцията се дължи на опитните полицаи от Седмо РПУ, които умеят да преценяват хората, които спират за проверка.

“Не бих могъл да коментирам откъде е влязъл и за кого е предназначено наркотичното вещество. Продължаваме работата по установяване на други участници в тази престъпна схема. В първия момент, в който можем да си позволим да споделим оперативна информация с доказателства, ще бъдете уведомени”, обеща полицейският шеф.

Коментари

Задължително поле