Удължават срока за касовите апарати (обзор) Софтуерът за управление на продажбите трябва да бъде подменен до 30 септември

Започна възпоменателната церемония по повод 146 години от обесването на Васил Левски пред паметника му в София

Във ФИС доволни от пистата и времето в Банско

Близо 350 000 зрители гледаха първия епизод на „Денят на бащата“

След ареста на банкерката в Нова Загора: Земеделец се оплака, че са му били откраднати 200 000 лева

Станимира за трети път с купа „Странджа“

„Доверие“ купи банка в Молдова

Вижте пачките от фалшиви телкови решения във Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Лавров: Целта на САЩ е да разцепят Сирия и да създадат псевдодържава

„Лудогорец“ с гаф и срещу „Ботев“ (Пд)

Стотици се поклониха пред Апостола в Шумен

12 големи компании искат да строят 10,4 км от „Струма“ Поръчката е за част от новия магистрален път в посока София през Кресненското дефиле

Надраскаха със свастики еврейски гробища във Франция

„Левски“ на дълг от лиценза

Отборът на „Левски“ почете паметта на Апостола (СНИМКИ)

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев пред „Труд“: Модерните патрулни кораби ще бъдат сбъдната мечта и гордост за офицери и матроси

Проблемът с дефицита на кандидати за военна служба не излиза от вниманието на ръководителите и командирите от Министерството на отбраната и Българската армия

2019 е юбилейна година за Военноморските сили на България. Бойният ни флот чества 140 години от създаването си и 60 години вертолетна авиация на летище “Чайка“. За предстоящите празници, за участието в международни учения и за очакванията за модерните многофункционални патрулни кораби разговаряме с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.

– Контраадмирал Петев, в настоящата година бойният флот ще чества няколко юбилея. Как ще бъдат отбелязани тези годишнини?
– Тази година, която ще премине под знака на 140-та годишнина от създаването на Военноморските сили, е наситена със значими събития от историята на флота.
Преди няколко дни с тържествено събрание отбелязахме 120 години от създаване на тъй нареченото тогава „Управление на флота“. Оттогава и досега тази основна флотска структура съществува почти без прекъсване и това е Щабът на Военноморските сили. На 28 февруари Представителният духов оркестър навършва 135 години от своето създаване. По случай празника си флотските музиканти ще изнесат концерт за гражданите и гостите на Варна. На 14 октомври морската вертолетна авиобаза ще чества 60 години от създаването на противолодъчна вертолетна авиация, базирана на летище „Чайка“. Морските авиатори подготвят въздушни демонстрации за юбилея, а преди него очакват да получат и нова техника – един вертолет АS 365 Doufin N3+. През тази година се навършват още 10 години от вдигането на Военноморския флаг на Република България на фрегата „Верни“ и минен ловец „Цибър“, 30 години от вдигането на Военноморския флаг на Република България на фрегата „Смели“ и корвета „Бодри“.

На 11 август военният флот чества 140 години от създаването си. Празничните мероприятия ще са многобройни и включват церемонии и ритуали в град Русе и повечето Черноморски общини. Специално за юбилея във Варненския залив ще проведем учението „Парад 2019“. Ще бъде валидирана пощенска марка. Съвместно с Военноморският музей ще проведем конкурс за написване на есе „140 години ВМС“ сред ученици от средните класове.

– През февруари се очакват офертите за построяването на двата многофункционални патрулни кораба за ВМС. Колко са средствата след направената актуализация по този проект и ще бъдат ли привлечени повече кандидати в обществената поръчка? Да очакваме ли българско участие?
– В резултат на запитване на някои от компаниите- потенциални участници в проекта, срокът за предоставяне на оферти беше удължен до месец април. Макар че всяко забавяне е критично за Военноморските сили, това удължаване ще даде възможност за участие на по-голям брой компании в рамките на предварително определените седем с решение на Министерски съвет, като по този начин ще се повиши конкуренцията. Възможността да избираме между повече оферти ще позволи на Република България и ВМС в частност да получат най-добрия продукт на най-ниската цена. Съгласно актуализирания проект за инвестиционен разход покана за предоставяне на оферти е изпратена и до българската компания „МТГ-Делфин“ и разбира се, очакваме и тяхното участие в процедурата. Освен това, основно изискване по проекта е поне един от корабите да бъде построен в Република България. Това означава, че при всички положения българската корабостроителна индустрия ще бъде заета с проекта или като основен изпълнител, или като подизпълнител на чуждестранна компания.

– Колко ще струва проектът?
– След направената актуализация отделените финансови средства по проекта са 984 милиона лева с включено ДДС.

Следва да се отбележи, че съществуват значителни разлики между начина на провеждане на процедурата за бойните самолети за ВВС и многофункционалните кораби за ВМС. В първия случай става дума за междудържавен договор и оценка на офертата на два етапа, докато при проекта за многофункционален модулен патрулен кораб участниците са отделни корабостроителни компании и оценката се извършва на един етап от Междуведомствена работна група. При оценката на офертите ще се вземат под внимание както предлаганите способности, така и дългосрочната поддръжка на корабите и предложенията за сътрудничество с българската индустрия. Процедурата е направена така, че да се търсят не само ползи за Военноморските сили, но и за Р България в дългосрочен план.

– Винаги сте подчертавал, че това е изключителен инвестиционен проект, не само за отбраната, армията, но и за хората? Защо?
– Безспорен е положителният потенциал, който носи в себе си проектът за построяване на многофункционални патрулни кораби по отношение на отбраната на страната. Строителството на патрулните кораби на територията на България ще има своя икономически импулс, изразяващ се в осигуряване на трудова заетост както при самото построяване, така и в съпътстващите дейности на по-нататъшната поддръжка на корабите. Така че е очевиден положителният социален ефект не само върху пряко заетия с реализацията му човешки ресурс.

Въвеждането на новите платформи в състава на Военноморските сили лично аз разглеждам и в мотивационен аспект. От една страна, това е допълнителният стимул за офицери, старшини и матроси, намиращи се в момента в строя. Многофункционалните патрулни кораби ще дадат възможност на тези хора да се докоснат до новите технологии в съвременното корабостроене. За голяма част от военнослужещите това ще е сбъдната мечта и повод за гордост, че са служили на борда на модерен български военноморски съд. От друга страна, потенциален ефект ще има и върху по-младите поколения. Новите платформи със заложените в тях съвременни технологии и адекватни за настоящето условия за военна служба би следвало да се оценят от младите хора като добра възможност за професионална реализация.

– Увеличен ли е бюджетът на ВМС за 2019 г.? Ще има ли възможност и за модернизация на наличната бойна техника, за която Вие като командир сте казвал, че има нужда?
-Бюджетът за 2019 година не се отличава от предходните години. Разбира се, разпределението на средствата в бюджета на МО все още не е приключило и е възможно допълнително финансиране и осигуряване на крайно необходимите за поддържането на бойните способности на флота финансови средства. Изготвения от правителството План за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г. е стъпка в правилната посока за осигуряване на необходимите ресурси.

На база на настоящия бюджет сме насочили усилията си към подобряване на системата за морско наблюдение, поддържане и развитие на способностите на патрулните и противоминните сили, специалните сили на ВМС и комуникационно-информационното осигуряване на флота.

– Бойният флот ще се включи в планираните 11 международни учения през годината. Кои са най-важни и защо?
– Всички международни учения с участието на Военноморските сили на Р България са важни за нас. Освен традиционното националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019“, на което нашата страна ще бъде домакин през юли тази година, военният флот предстои да участва в учения с личен състав и техника в Черно, Егейско, Йонийско и Средиземно море. През март участваме в българо–румънското противоминно учение „Poseidon 19“, което тази година се планира и провежда от ВМС на Румъния. Същият месец е ежегодното противоминно учение на гръцките ВМС „Ariadne 19“ в Йонийско море. През месец април с кораб и двама щабни офицери ВМС участват в противоподводното учение на ВМС на Румъния „Sea Shield 19“. През юли е украинско-американското военноморско учение „Sea Breeze 2019“ в Черно море. В периода февруари – март с по един офицер в компютърно подпомагане е противоминното учение на Военноморското командване на НАТО „Dynamic Мove 19“, което ще се проведе в Кралство Белгия, и противоподводното учение на Военноморското командване на НАТО в Средиземно море край бреговете на Италия. През месец юни група от силите за специални операции на ВМС ще вземе участие в учение на силите за специални операции (ССО) „Black Swan 19/Troyan Footprint – South 19“, като водещи структури са командването на ССО на САЩ в Европа и командването на ССО на Унгария. Учението ще се проведе на териториите на няколко европейски държави в т.ч. и България. През месец октомври участваме с един офицер в противоминното учение на турските ВМС „Nusret 19“ в Егейско море, след това в силите за специални операции на ВМС на Гърция „Aegean Seal“.

Паралелно с участието в международните учения за 2019 година е планирано 3 кораба от ВМС – една фрегата и два противоминни кораба, да участват в състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО. През есента на тази година 1 фрегата ще вземе участие в операцията на НАТО по морска сигурност „SEA GUARDIAN“.

– Отново ще Ви питам за интереса на младите хора към матроската професия? Как ги привличате и колко са обявените позиции през тази година?
– Със съжаление ще кажа, че от проведените конкурси през 2018 година за приемане на военна служба се прави констатацията, че интересът на младежите към професията не е на желаното ниво, независимо че намаляване на непопълнението с личен състав във ВМС е вече факт. Проблемът с дефицита на кандидати за военна служба е въпрос, който не излиза от вниманието на ръководителите и командирите от Министерството на отбраната и Българската армия. През 2019 г. по единен план на комуникационно-информационната кампания на МО „Бъди войник“ ще се проведат редица мероприятия – концерти, информационни борси, фотоизложби и други масови събития за привличане на повече кандидати за военна служба. Видовете въоръжени сили ще вземат участие със статичен и динамичен показ на военна техника, въоръжение и военно оборудване, в които естествено ще се включат и Военноморските сили. Кампанията ще има страници в популярната за младите хора среда на социалните мрежи – Инстаграм и Фейсбук.

Военноморските сили извършват необходимите анализи и разчети за окомплектоването с военнослужещи през 2019 г. В зависимост от осигурените ресурси за персонал ще се определи и броят на обявените длъжности за приемане на военна служба през годината. Очакванията за окомплектоване са до 150 длъжности.

Нашият гост
За над 30 години военна служба контраадмирал Митко Петев е заемал 18 офицерски длъжности. Завършил е два пъти ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – специалностите „Радиолокация за ВМС“ и „Корабоводене за ВМС“, три колежа на ВМС в САЩ в Нюпорт и Норфолк. Военноморската му кариера е минала през командирските мостици на фрегата, на дивизион патрулни кораби, начело на военно-морските бази, като началник на Военна академия „Г.Раковски“. От 2015 година оглавява Военноморските сили на РБ. Има задгранични мисии в чужбина, в т.ч. щабен офицер по планиране на ученията в Стратегическото командване на НАТО в Атлантика. Има награден знак „За вярна служба под знамената“ – IIІ степен и „За отлична служба“-I степен. Владее английски, френски, немски и руски език. Семеен с двама сина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. умници, ще потрошат сума пара за играчки!
    войните се печелят от войника, тъпаци!

    колко подготвени и патриотично настроени войници има днес БГ-то!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.