Комисар Атанас Илков: Следим отблизо купувачите на гласове

И.д. шефът на Областна дирекция на МВР-Пловдив Атанас Илков пред „Труд“:

- Комисар Илков, поемате грижата за реда във втория по големина град в България. Назначението ви предизвика голям обществен интерес и коментари. Можем ли да разчитаме на вашия професионализъм и безпристрастност за честни избори в Пловдив и областта?

- Да, поех голяма отговорност за Пловдив, където оперативната обстановка се характеризира като изключително динамична - и предвид това, че той е вторият по големина град в България, и предвид предстоящите избори за 44-то Народно събрание, които допълнително я натоварват. Мога лично да ви уверя, че са предприети всички необходими мерки за осигуряване на нормалното протичане на изборите и за недопускане на инциденти в изборния ден. Но имайте предвид, че сигурността по време на изборния процес зависи не само от индивидуалния професионализъм – моя или на някой друг, а и от екипната работа на служителите на ОДМВР-Пловдив, ангажирани с осигуряването на обществения ред в хода на предизборната кампания и в деня на вота. Уверявам ви, че това са добре подготвени служители с доказан опит в тази област. Имайте им доверие, те го заслужават.

- Имате ли сигнали за купуване на гласове в Пловдив и селата?

- Да, на този етап имаме постъпили няколко сигнала, които са докладвани на прокуратурата и са разпоредени проверки по тях. След приключването им ще докладваме на прокурорите резултатите.

- Пари ли се предлагат на гласоподавателите?

- Сигналите гласят, че определени лица агитират в определен район и най-вероятно те ще купуват гласове. Не се казва, че тези лица са предложили пари и т.н. Това мога да съобщя засега. Но то се случва две седмици преди вота, а опитът ни от предишни избори сочи, че купувачите на гласове са най-активни в седмицата преди гласуването и в самия ден, в който гласоподавателите отиват при урните. В този ден очакваме най-острите сигнали. Получените досега ние отчитаме като „маловажни“. Но това не значи, че работата по тях не е важна. Точно обратното. Наблюдаваме всяко от посочените в сигналите лица, проверяваме има ли съставомерност на деянието им, т.е. описано ли е то в съставите на престъпленията по НК и подлежи ли на наказание.

- Репортерските ни проверки показват, че на изборите от 10 години насам едни и същи хора купуват гласове в едни и същи населени места. Изборджийството става криминална професия, която ден година храни. Имате ли такива наблюдения от ваша страна?

- Да. Именно затова тези лица са „извадени“, както ние с колегите се изразяваме и са взети превантивни мерки - за предотвратяване на тяхната дейност. Използваме всички законови способи за ограничаване на възможностите им да влияят на вота. Следим отблизо и непрекъснато поведението им. При наличие на достатъчно данни за престъпление срещу изборните права на гражданите или подготовка за него, сме в готовност да вземем и други мерки.

- А мяркат ли се имена на политици в оперативната информация за изборната търговия?

- По-скоро не. Мяркат се имена на хора с финансови възможности и влияние върху средите, които са склонни да купуват и продават. Става дума за лица, които извършват лихварска дейност в ромски квартали и са свързани с определена партия, на която разчитат вероятно да им осигури чадър над дейността. Или за други, които имат корпоративни интереси, свързани с определени политически среди. Много рядко някой политически лидер излиза пряко на пазара за гласове. Но аз повтарям: спрямо всички лица, за които са постъпили дани, че организират или че участват в търговия с гласове, ще бъдат предприети законови действия с оглед предотвратяване на тези им намерения. Без значение какво е тяхното обществено положение и професия.

- Купуването на гласове, предполагам, не е единственото предизвикателство за главния пловдивски полицай?

- Ако питате за приоритетите на ОДМВР-Пловдив, те са в противодействието на домовите кражби, грабежите, престъпленията свързани с наркотични вещества и телефонните измами. Извършва се постоянен мониторинг на средата за сигурност и в спешен порядък се планират и провеждат мероприятия за подобряването й. Моята стратегия за противодействие на криминалната престъпност винаги е била една и съща, на всичките ми работни места: добър анализ на средата за сигурност, високо качество на оперативно значимата информация за замислени или извършени престъпления, ефективна оперативна издирвателна дейност, прецизни процесуално-следствени действия и добро взаймодействие с прокуратурата. Когато в процеса по документиране и доказване на едно престъпление оперативният, разследващият полицай и наблюдаващият прокурор работят в екип до приключването на разследването, резултатът винаги е налице. Доказват го и последните ни операции - по установяване и задържане на един беглец от затвора , както и на извършители на кражби в Пловдив. Беглеца задържахме в апартамент на 12-ия етаж – там беше приютен от приятел, заедно с който е изтърпявал присъда в затвора по-рано. Проведохме редица оперативно издирвателни мероприятия за проверка на сигнала, че той се намира там. Сформирахме екип за задържането му, планирахме внимателно операцията като оценихме риска с оглед на това, че е осъден за убийство. Позвънихме на вратата преди обяд, той отвори лично, колегите влязоха в апартамента изненадващо и го задържаха за секунди. Сложиха му белезниците безшумно. Той не оказа съпротива.

- Вие се връщате на отговорна работа в МВР след като бяхте уволнен от шефския пост в криминална полиция по случая в Лясковец. Там при задържането на въоръжения психично болен Петко Петков на 14 март 2014 г., загина командос. Чу се, че сте подвел ръководството на МВР с информация, че Петко е опасен. Тогава замълчахте заради следствената тайна, какво бихте казал сега?

- Действително ме уволниха в началото на 2015 г. по един изключително недопустим начин. Като основание визираха , че съм подвел едва ли не професионалното ръководство на МВР с психологичния профил на Петко, като съм казал, че същият е опасен. Петко наистина се оказа много опасен и данните от неговия психологичен профил се потвърдиха по трагичен начин. Но всички тези обстоятелства бяха използвани с оглед на това, че непременно трябваше да бъда уволнен.

- „Непременно“ да ви уволнят? Защо така?

- Моето уволнение беше изцяло облечено в политическите интереси на предишното служебно правителство.

- Политически интереси ли? Нали уж МВР е деполитизирано? Каква партийна услуга може да направи някому шефът на криминална полиция? Да остави търговци на гласове да си разиграват коня? Или?

- Аз не съм участвал никога в политически договорки и ми е трудно да отговоря. Но стана ясно, че хората, които участват в подобни взаимоотношения, с нещо ги притесни екипът, с който работех срещу организираните престъпни групи по онова време – с някаква информация може би, която придобихме в хода на разследванията. Станахме неудобни – няма как иначе да се обясни бързането да бъда уволнен с какъвто и да е мотив. Съдът е категоричен, че аз няма как да подведа професионалното ръководство на МВР с един психологически профил. Преди всичко не съм го изготвил аз, а психолози. Освен това, той е изготвен още през 2012 г. и данните в него, отразени в официален документ, не се отличават по нищо от данните във втория профил на Петко от началото на 2014 г. И въобще е недопустимо да се говори, че ръководството на МВР е подведено с психологически профил, като се игнорира ключовия момент - заявените от Петко категорични намерения да използва незаконно притежаваните от него оръжия – пушки и др. срещу деца от близкото до дома му училище.

- Каква беше вашата задача в полицейската акция, обявена навремето като целяща да обезвреди обезумял стрелец, заплашил деца?

- Да координирам действията на областната дирекция на МВР и СОБТ. Повече не бих могъл да кажа сега, защото делото по случая е още в съдебна фаза с осъдителна присъда, постановена на две инстанции. Аз съм свидетел по това дело и не мога да коментирам обстоятелства, законът ми го забранява.

- Апелативните съдии потвърдиха най-тежката присъда за Петко - доживотен затвор без право на замяна - за това, че застреля командоса Емил Шарков и опита да убие още петима полицаи при акцията в дома му. Но майката на Шарков излезе публично да каже, че вие с бившия главен секретар на МВР Лазаров сте виновни за смъртта на сина й.

- Потресен съм от това.

- Майката, г-жа Ваня Рибчева научила, че на инструктажа преди акцията, вие сте забравили плана за нея, а този план представлявал къщата на Петко, нарисувана с флумастер на гърба на мишена.

- Това изобщо не отговаря на истината. Отговорно го заявявам, при цялото ми уважение към тази жена и съчувствие към болката, която изпитва тя. Не знам откъде научава тези неща, кой й ги внушава, но те са лъжа.

- Г-жа Рибчева научила също така, че сте издавали с натиск документи с невярно съдържание. Притискали сте деловодителка от Института по психология на МВР да завежда материал със задна дата.

- И това е много грозна лъжа, с която заблуждават една измъчена майка. Използват майчината мъка, трагедията на семейството, за да внушават неистини. Не знам каква е целта им, но е цинично, че се опитват през мъката на хората да я постигнат...Няма никакъв натиск. Ако имаше такова обстоятелство, то щеше да е достояние на съда отдавна. Но няма. Има само лъжи, глупави приказки за небивалици и медийни изяви, целящи дискредирането ми.

- Но ако има кампания за дискредитирането ви, чие дело би могла да бъде тя? На мераклии за вашето място? На изборджийската мафия? Или на някой от знаковите бандити, които изловихте като бяхте начело на криминална полиция? 

- Няма да повярвате, ако ви кажа, че не съм си задавал тези въпроси и аз. Не намирам връзка с изборите – предстоящи или минали. По-скоро мисля, по времето, когато ръководех криминалната полиция, ние с екипа, работещ по тежки престъпления, сме накърнили нечии интереси, някои хора са се почувствали ударени и връщат сега към мен бумеранга. Кои са те, не мога да кажа. Имам догадки, но не съм сигурен и няма как да назова имена.

- Не ще да е някой от домашните крадци, които сте хванали. Свързват името ви с разкритията на няколко групи килъри - пернишките на Васил Арарски, бащата на Райко Кръвта, варненските на Роди Черния и други, а също и с арестите на Йоско Костинбродския, Главестия, Лонгура...

- Докато бях началник на отдел „ Криминална полиция” при ГДНП действително бяха проведени множество операции по линия на убииствата на територията на София, Пловдив, Варна и Перник, бяха задържани много извършители на тежки криминални престъпления. Към настоящия момент образуваните досъдебни производства са в съдебна фаза.

- Не ви ли се струва, че правосъдието се бави? За серийните убийства още няма наказани. В съда свидетели се отричат от показанията си.

- Да, имаше и убит ключов свидетел ( Хрисим Хрисимов – б.а), което затрудни съдебното разследване. Но, общо взето, тези дела са с голяма фактическа и правна сложност, с десетки свидетели и голям период на престъпна дейност. Трудно е съдебната фаза да протича в кратки срокове.

- Мислех, че ще ми отговорите в оня стил...„ние ги хващаме, съдът ги пуска“.

- Не съм се оправдавал никога със съда, макар да съм търпял критики, че като няма осъдителна присъда, резултат не е постигнат. Гледам да си свършим перфектно полицейската работа, не коментирам тази на съда, въпреки, че неведнъж съм бил разочарован от лоши практики.

- Йоско Костинбродския е пуснат на свобода.

- Чух г-н Венци Стефанов, чийто син беше отвлечен, да се възмущава публично от съдебния състав, който го е пуснал - същият, който пусна и кмета Ценко Чоков, та се наложи мярката му за неотклонение отново да бъде разглеждана. Но Чоков си беше на село, а Йоско е някъде из топлите страни и вероятно трудно ще бъде намерен.

- Ще ви отвори работа пак отначало... А има ли в Пловдив недостиг на полицаи? Липсата на кадри се очертава като беда в национален мащаб. Над 5000 служители напуснаха МВР само в мандата на министър Бъчварова.

- Да, има недостиг, най-вече на униформени полицаи. Напуснаха много подготвени служители, други израснаха в кариерата или се преместиха, а запълването на освободените им места изисква продължителен период от време – да се обяви конкурс, да се спечели, да се мине през школа за обучение. Така т.нар. приемственост в отделни структурни звена е нарушена, а това оказва негативно влияние на ефективността от работата...Но нека да кажа, че преди дни бе обявен конкурс за 9 места в охранителна полиция на ОДМВР – Пловдив. Има достатъчно кандидати.

- Нима? Млади хора? Качествени? За 600 лева начална заплата?

- Има достатъчно млади хора с желание да работят в полицията, въпреки ниската начална заплата. Те не намират реализация в други сфери и разбират, че това е постоянна работа с перспективи. Друг въпрос е с какви качества са, ще издържат ли теста за интелигентност, за физическа пригодност и т.н. Но аз предпологам, че за 9-те места ще има поне150 кандидати, така че ще може да има добър подбор между тях.

- А какво мотивира хора като вас да работят на отговорни постове в полицията? Работата е опасна, трудна, платена колкото да не е без хич, ключовите места в нея са ветровити и подлагани периодично на обидни политически чистки.

- Вярно е, че ръководните постове в МВР са изложени на политически ветрове, показателно за това беше и моето уволнение. Но на мен работата ми харесва. Да, тя е трудна, много отговорна, но именно това ме мотивира да работя. Резултатите ми носят удовлетворение.

- Удовлетворение от какво? Някой казва ли ви „благодаря“ за нещо?

- Не за всяка свършена работа някой трябва да те потупа по рамото. Ти за тази работа получаваш заплата. Изпълняваш професионалните си задължения, за това и благодарности не се дължат. Разкриваш престъпления. Понякога, макар и рядко виждаш усмивка на лицето на човек, когато му връщаш открадната вещ, например колата. Това е най-голямата награда.

- Но вероятно по-често получаваш омраза? Едно е омразата на лошите, а друго е благодарността на добрите хора?

- Не слагам на везните благодарността и омразата. През годините много омраза съм получавал, когато стигнем до извършители на престъпления и им противодействаме. Но това не ме е спирало. Продължавам да работя с ентусиазъм.

 

Нашият гост

Роден на 20 декември 1964 г. в Пазарджик. Магистър по право от Югозападния университет „ Неофит Рилски ” в Благоевград. Специализирал в международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико. Работи в МВР от 20 години - в РДВР-Пазарджик ( 1987-1999), в Криминална полиция (1999 – 2009), като началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“(2009- 2012), началник на криминалната полиция – националната (2012-2015) и пловдивската (2016 -2017). И.д. директор на ОДМВР-Пловдив от 1 март т.г.

Коментари

Задължително поле