Комплексният онкологичен център в Стара Загора получи прецизна диагностична апаратура

Комплексният онкологичен център в Стара Загора вече разполага с нова Хибридна SPECT/CT система в отделението по Нуклеарна медицина. Работата j е щадяща за здравето на пациентите и позволява по-точна и прецизна диагностика на хората с онкологични и неонкологични заболявания.

С новия апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания, при тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Използването на SPECT/CT апаратурата ще подобри значително ранната диагностика и определянето на стадия на онкоболните, което е в основата на успешното, съвременно лечение. Поради това, че изследването е на цялото тяло, едновременно с локализирането на тумора се получава и информация за близките и далечни метастази. Ранното откриване на рецидиви на онкологичното заболяване и проследяване на ефекта от приложената терапия също е голямо предимство на метода.

С използването на хибриден SPECT/CT апарат се намалява лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането нови съвременни технологии, на по-ниски дози радиофармацевтици и нискодозова компютърна томография.

Апаратурата е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., съгласно Договор за кредит между „Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ ЕООД и Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Сосиете Женерал Експресбанк АД.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан е поканен да извърши тържествен водосвет на помещенията при откриването на 22 януари в 11:00 часа.

Отделението по Нуклеарна медицина към “Комплексен онкологичен център – Стара Загора” ЕООД е оборудвано от декември 2018 г. с последно поколение хибридeн SPECT/CT апарат – Symbia Intevo Bold, Siemens. В България има шест такива апарата и всички те в София. Наличието на модерното оборудване и в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите. Екипът на отделението, начело с д-р Диана Гешева, с дългогодишен опит в SPECT изследванията, е преминал обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма „Сименс Хелткеър“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве