Комунизмът влиза в учебниците, глобата за пропаганда ще е 200 лв.

От 200 до 2000 лв. глоба за комунистически символи предвиждат поправки в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Промените бяха гласувани вчера на първо четене след близо три часа дебати в парламента.

Всички държавни, местни управници и физически лица ще трябва да премахват от територията, на която са собственици, надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала.

Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство.

Друга промяна в закона предвижда периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище.

Измененията в закона бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт (общо 104 бяха „за“), „против“ бяха 46 народни представители от БСП, АБВ и патриотите.

Проектът бе внесен от депутатите Методи Андреев, Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.

ДПС направи уговорката, че подкрепя законовата промяна заради един-единствен текст - за изучаването на комунистическия режим в училище.

От БСП заявиха,че рискувайки да бъдат глобени, ще продължат да тачат паметниците на антифашисти и партизани и ще полагат цветя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България