Конференция на жените лидери се проведе в София

Конференция „Жени.Технологии.Време“, организирана от списание „Жената днес“ и Женския форум за идеи се проведе в Литературен клуб „Перото“ – НДК.

В приветствието към гостите вицепрезидентът на България г-жа Илияна Йотова очерта значението на технологиите в съвременното общество: „Новите технологии са интригуващ и неизчерпаем свят, който отваря много възможности за развитие, открива много пътища, по които можем да минем в научните изследвания.“ Тя засегна темата за ролята на жените в IT сектора, както и как те спомагат за промяната му. Вицепрезидентът завърши речта си с думите на Стив Джобс: „Иновацията е това, което различава лидера от последователя.“

В откриващия форума панел „Жени“ с модератор Симеон Колев се включиха бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси, изпълнителният директор на Fibank Севдалина Василева, и експертът по корпоративни комуникации Веселка Вуткова.

Гергана Паси постави акцент върху социалната роля на жената като майка и пазител на семейните ценности. На въпроса за визията на жената след 75 години, г-жа Паси обобщи: „Смятам, че ще е по-независима, по-уверена, в състояние да избира сред много повече възможности. Технологиите, разбира се, помагат за това.“

Изпълнителният директор на Fibank Севдалина Василева представи отличните резултати на програмата Smart Lady от Fibank (Първа инвестиционна банка), която година след старта си помогна на над 300 жени предприемачи в България да развият бизнеса си. Тя засегна и въпроса за кредитите и ролята на менторството в успеха на компании, ръководени от жени.

„Във Fibank идентифицирахме женското предприемачество като специфичен сегмент, който заслужава да получи подходящи финансови услуги и нефинансови придобивки. Целта ни чрез програмата Smart Lady беше да стимулираме дамите да излязат смело напред, да имат достъп до финансиране, обучения и срещи, които да им помагат да развият своя бизнес и да го предпазят от фалит. Смятам, че за този кратък период изградихме една своеобразна мрежа от бизнес дами, които споделят историите на успеха, като същевременно подобряват своите знания и умения“, сподели пред гостите г-жа Василева.

Коментари

Задължително поле