Концерт на „Куин“ признат за най-добрия в историята

Изпълнението на “Queen” на “Уембли” е ярко и емоционално.

На 13 юли 1985 г. бандата завладява света 

Фреди Меркюри пее с невероятна енергия на фестивала “Live Aid” 

Изпълнението на “Queen” на фестивала “Live Aid” през 1985 г. е признато за най-добрия концерт в историята на музиката. Бандата спечели със значителна разлика, като събра два пъти повече гласове от най-близките си преследвачи в класацията - Дейвид Бауи и Кайли Миноуг. Може би значителна роля за това изигра успехът на филма “Бохемска рапсодия”, който завършва с кадри от снимачната площадка на групата на стадион “Уембли” в Лондон.

Да, можем да кажем, че настоящото определение на “най-доброто” не е възможно най-обективно, тъй като в проучването участваха само две хиляди души, чието мнение беше проучено от организаторите на британския V фестивал. Но най-вероятно, след като прочетете резултатите от този хит парад, ще се съгласите с него.
Сетът на “Queen” на стадион “Уембли” в Лондон е ярък и емоционален. Въпреки че преди това в групата започват разногласия, а Фреди Меркюри е научил за ужасната си диагноза, репетициите не са прекратени и изявата е осъществена. Фронтменът успява да убеди всичките си колеги да се съберат отново и да направят “основния концерт на живота”. И това се случва. Фреди излиза на сцената по дънки и потник и заразява огромната публика с невероятната си енергия и мощно изпълнение. Той често излиза на преден план, за да жестикулира и разговаря с публиката, изкачва се по стълбите и тича между високоговорителите. И още... едно разширено, импровизационно деветминутно китарно соло даде Брайън Мей. И Фреди Меркюри изведнъж взима китара, нещо което почти никога не прави преди това на концерти - прави го на парчето “Crazy Little Thing Called Love”, а по това време гостуващ музикант свири на пиано.

Участието на групата на благотворителния концерт за Африка под мотото “Live Aid”, провел се на 13 Юли 1985, остава легендарно завинаги! Само за 20 минути “Queen” успяват да “откраднат” шоуто от всички други поканени звезди.. Дори самият Сър Елтън Джон е толкова емоционално повлиян от изпълнението, че не може да се сдържи и направо нахлува в гримьорните на групата, за да изкаже лично възхищението си! А феновете присъствали на стадиона стават неволно свидетели в написването на един от най-големите моменти в историята на поп и рок музиката...

“Аз няма да бъда рок звезда. Аз ще бъда легенда”. Това са думи на един от най-великите музиканти - фронтменът на Queen Фреди Меркюри. И те наистина се сбъдват. Фреди е икона в света на съвременната музика и въпреки ранната си смърт - остава една от най-влиятелните, талантливи и обичани личности в света на музиката.

Както е известно, освен работата си с “Queen”, Фреди издава и няколко солови албума. “Преминавам към операта. Забравете рокендрола”. С тези думи през 1987 година Фреди Меркюри шеговито обявява участието си в един специален проект, който се превръща в корона на самостоятелното му творчество и това е дуетният му албум “Барселона” с оперната певица Мойсерат Кабайе.

Оригиналният албум “Barcelona” е създаден по случай Олимпийските игри през 1992 година, когато на фронтмена на “Queen” е възложено написването на официалния химн на игрите. Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри трябвало да изпълнят едноименната песен на церемонията по откриване на Олимпиадата, но за жалост легендарният вокалист умира осем месеца преди събитието.

Коментари

Задължително поле