Коронавирусът засяга непропорционално голям брой чернокожи в САЩ

В САЩ сред заразените и починалите от новия коронавирус има непропорционално повече афроамериканци. Това показват данните от няколко американски щата, съобщи BBC.

Все още няма пълна статистика за расовия състав на инфектираните и умрелите от Covid-19 американци, но, например, от предоставената от щата Илинойс информация става ясно, че чернокожите страдат значително повече от коронавируса. Те са 30% от жителите на Чикаго, но техният дял сред заразените е 50%, а сред починалите – около 70%. В Илинойс хората с тъмен цвят съставляват 15% от населението, но представляват 28% от потвърдените случаи и 43% от смъртните случаи.

Подобна картина се наблюдава и в щатите Уисконсин, Мичиган, Луизиана, Северна и Южна Каролина, пише New York Times. Чернокожите съставляват 14% от населението на Мичиган, но са една трета от всички случаи на заразяване и 40% от всички смъртни случаи. Повече от една четвърт от всички починали са издъхнали в Детройт - 79% от населението му са чернокожи, отбелязва Washington Post.

Към днешна дата, 9 април, в САЩ има 435 160 случая на инфекция, a общият брой на смъртните случаи е 14 797 - второто място в света (след Италия).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка