Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

КПКОНПИ иска възобновяването на 15 спрени дела за конфискация

КПКОНПИ иска възобновяването на 15 спрени дела за конфискация, съобщиха от комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) публикува решението си по преюдициалното запитване, направено от съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд по дело за разглеждане на иск за отнемане на незаконно придобито имущество, предявен от КПКОНПИ.

СЕС единодушно реши, че „Рамково решение 2005/212/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 година относно конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления трябва да се тълкува в смисъл, че допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление“, съобщават от комисията.

От това решение непосредствено следва, че отнемането на незаконно придобито имущество (популярно в обществото като „гражданска конфискация“) не е обусловено от наказателно производство, завършило с влязла в сила осъдителна присъда. Ето защо и българското законодателство за отнемане на незаконно придобито имущество е в съответствие с правото на ЕС.

До настоящия момент на основание на преюдициалното запитване са спрени 15 дела в съдилищата в страната. КПКОНПИ ще предяви незабавно молби за възобновяването им.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.