Кравето масло мина 20 лв. за килограм на едро

В магазина плащаме около 7 лева повече за същото количество

Поскъпването за седмица е с 64 стотинки за 1000 грама, млякото се продава с надценка от 4 пъти

Увеличава се цената на плодове и зеленчуци

С 64 стотинки е поскъпнал килограм краве масло на едро през изминалата седмица, като увеличението е с 3,3 на сто, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Така 125 грама, колкото е количеството, което се следи като разфасовка на борси и тържища, вече струва 2,52 лева, а 1 килограм на едро излиза 20,16 лева Според правителствения сайт, който следи цените на храните в страната на дребно - foodprice.bg, в магазините 250 грама краве масло струва средно 6,80 лева или купуваме млечния продукт срещу 27,20 лева за килограм, като надценката е малко над 7 лева за 1000 грама.

От месеци кабинетът не публикува цените на основните хранителни стоки в Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Хърватия, Словения, Франция и Чехия. Първоначално идеята бе потребителите да могат да сравнят дали плащат повече или по-малко от останалите граждани на ЕС, но след като стана ясно, че цените у нас са значително по-неизгодни, предвид и покупателната способност на българите, правителството скри информацията и вече публикува единствено дали съответният продукт поскъпва или поевтинява, но не и колко струва млякото или маслото в немските или френските магазини например.

От правителствения сайт обаче е ясно, че най-скъпото краве масло в страната се продава в област Смолян, където 250 грама се търгуват срещу средно 7,75 лева, а килограмът излиза 31 лева на дребно. Най-изгодно е да пазарувате млечния продукт в област Монтана, където 250 грама краве масло струват средно 5,84 лева, а килограмът излиза почти толкова, колкото и на едро - 23,36 лева.

През изминалата седмица на борсите и тържищата в страната поскъпват повечето основни стоки. Кравето сирене например вече струва на едро 11,42 лева за килограм или с 6 стотинки повече за същото количество спрямо преди седмица, показват данните на ДКСБТ. Саламуреното сирене от витрина струва 15,65 лева на дребно, а опакованият продукт излиза по 22,28 лева за килограм, двойно повече от цената на продукта на борсата. Поскъпването на млечните продукти като цяло не е обосновано икономически, тъй като изкупната цена на литър мляко продължава да бъде без промяна - 87 стотинки, а ток, разходи за труд и горива не са поскъпнали. Въпреки това цената на млечните продукти расте почти неизменно седмица след седмица. Литър прясно мляко в бутилка на едро струва 2,19 лева за литър, като увеличението през последната седмица е с 1 стотинка, но на дребно същият продукт се търгува средно срещу 3,32 лева за литър или близо 4 пъти по-скъпо от изкупната му цена.

През изминалата седмица на едро поскъпват и повечето плодове и зеленчуци, показват данните на ДКСБТ. Цената на оранжерийните краставици се увеличава с 28 стотинки за килограм до 2,29 лв./кг, а на зеления пипер с 25 ст./ кг и той вече струва средно 1,76 лв./кг на борсите и тържищата в страната. Салатата и кромид лука поскъпват с по 3 стотинки съответно за брой и килограм до 98 ст./брой и 1,43 лв./кг.

През изминалата седмица на едро поскъпват още червеният пипер, портокали, банани, грозде, картофи, яйца, пилешки кренвирши и трайни колбаси.

На борси и тържища

Каймата е най-евтина в област Добрич

Кашкавалът в София е най-неизгоден

 

Най-евтината смес от телешка и свинска кайма на едро може да бъде купена в област Добрич, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Цената за един килограм смлени мръвки там е между 5,83 лева за килограм и 6 лв./кг. В същото време един килограм кайма смес на тържищата и борсите в област Плевен например струва между 9 лева и 10,90 лева.

Най-изгодно замразени пилета на едро могат да се купят в област Пловдив, където те вървят по между 4,90 и 5 лева за килограм. В област Силистра например цената за същото количество достига до 8,50 лева.

Най-скъпият кашкавал тип “Витоша” продават на борсите и тържищата в област София. Цената му достига до 23 лева за килограм на едро, докато в област Благоевград например млечният продукт се търгува при цени до 14,50 лв./кг. В магазините в страната цената му е близо два пъти по-скъпа отколкото на едро в Благоевград. За кашкавал в магазините на дребно плащаме средно по 27,80 лева за килограм, показват данните на правителствения сайт foodprice.bg

За изминалия месец

 

Бензин и дизел поевтиняват, броим повече за метан

Тенденцията е за спад

 

Според анализаторите бензинът и дизелът ще поевтиняват, но метанът ще продължи да поскъпва.

През изминалия месец цената на бензин А95 и на дизела намалява, макар и незначително, но тенденцията ще се запази, прогнозират анализатори. В момента най-масовото гориво - бензин А95 се продава в страната срещу 2,80 лева за литър, което е с 6 стотинки на литър по-евтино спрямо началото на октомври. Само през изминалата седмица цената, на която зареждаме горивото, е намаляла с 2 ст./л, показват данните на специализирания сайт за следене на цените на горивата fuelo.net.

Тенденцията за поевтиняване е валидна и за дизела, който към момента можете да заредите средно срещу 2,87 лева за литър, докато преди месец същото количеството е струвало с 3 стотинки по-скъпо или 2,90 лв./л.

В същото време обаче прогнозите на анализаторите са, че метанът ще поскъпва. През изминалия месец цената на горивото се е увеличила с 8 стотинки за килограм или с 3,90 на сто. Към момента цената за един килограм метан е 2,13 лева средно за страната. На най-евтината станция в София все още горивото може да бъде намерено и при цени от 1,75 лв./кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика