Крайдунавско село блокира разбит път с трактор, трибагреник и молитва

Жители на крайбрежното село Добридол преградиха в петък сутринта шосето Лом- Видин в знак на протест заради разбитата пътна настилка в района и потрошените им коли и къщи. Часове преди блокадата от Агенция Пътна инфраструктура /АПИ/ обявиха, че следващата седмица започват ремонт на пътя през Добридол и входа на Лом от Монтана, но това не спря протестите.

Местните хора преградиха с трактор пътя край Добридол и застанаха на шосето с трибагреници и плакати „Стоп на пътищата убийци!” и „Оправете пътя, за да не ви оправим ние!”. Сред протестиращите застана и архимандрит Аверкий от Добридолския манастир. „Подкрепям хората и протестирам заради манастира, който е духовна и историческа светиня, но до него не може да се стигне. Това е религиозна дискриминация!” каза свещеникът.

Местни жители пък застанаха в блокадата с потрошените части от колите си. Шосето Лом – Видин в района на селата Орсоя – Сливата – Добридол от години е изпълнено с неравности и дупки. След пускането на Дунав мост 2 обаче керваните от ТИР-ове разбиха окончателно настилката и превърнаха пътя в поредица от кратери, непроходими дори за бойни машини.

От сътресенията на тежките камиони започнаха да се пукат и падат и къщи. Досега са паднали пет необитаеми домове, каза кметицата Младенка Младенова. На няколко пъти, последно в началото на септември, жителите на трите села се вдигаха на протести, а от местните управи изпращаха в АПИ и МРРБ подписки с искания пътят да се ремонтира, но получаваха само обещания или козметични кърпежи, които се отмиваха след първия дъжд.

Часове след като жителите на крайдунавските села и Лом обявиха, че ще започнат отново протести от АПИ съобщиха, че в понеделник стартира ремонт на 3,1 км участък от входа на Лом през квартал Младеново и на път ІІ -11 Орсоя – Добридол – Лом и дори определиха обходни маршрути. Местните жители обаче не отмениха акцията си и обявиха, че ще протестират, докато видят реални мерки за подобряване на пътната инфраструктура. „Лъгани сме безброй пъти, не вярваме не никого!”, казаха те. „Ако започнат наистина ремонти, ще стоим край пътя и ще контролираме как вършат работата си строителите, защото сме виждали как се хвърля асфалт в калта. Искаме шосето наистина да бъде оправено!”, заяви един от инициаторите на протестите Тошко Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България