Крайната десница на крачка от властта

Лидерът на “Северна лига” Матео Салвини се надява да оглави кабинета

Лидерът на крайнодясната италианска партия “Северна лига” Матео Салвини привлече хиляди свои привърженици на митинг в Милано с обещание “да постави италианците на първо място”, предаде Ройтерс.

“Обещавам на 60 млн. италианци да им служа честно и с кураж. Нека да си върнем страната!”, призова на сбирката в събота Салвини, който се надява да стане премиер след парламентарните избори в страната на 4 март.

Съюзът на неговата евроскептична и антимигрантска формация с “Форца Италия” на експремиера Силвио Берлускони и националистическата “Италиански братя” води в предизборните проучвания с 37,5%.

Все още обаче не е ясно, дали съюзът им ще получи над 40 на сто от гласовете, необходими за парламентарно мнозинство по новите правила.

Самият Берлускони няма право да заема публичен пост заради предишна присъда, която обжалва, и заради това засега не може да бъде министър-председател.

В същото време Милано се превърна в арена на сблъсъци между симпатизанти на крайнодясната “Форца Нова” и леви активисти. Няколко подобни съпернически демонстрации привлякоха хиляди италианци в други градове, а в Рим антифашистки марш премина безпроблемно. В него се включи и лидерът на управляващата Демократическа партия Матео Ренци. Неговият ляв алианс се очаква да получи около 26%. Приблизително толкова дават социолозите и на популисткото движение “Пет звезди”.

В разрез с предишната си линия ръководителят на “Пет звезди” Луиджи ди Майо бил готов за съюз с Ренци в аналог на голямата коалиция в Германия, твърди в. “Ла Стампа”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа