Край на тормоза по границата

Служителите на МВР да спрат безусловно проверките на шофьори и пътници за неплатени глоби по граничните пунктове. Това постанови окончателно състав на Върховния административен съд.
Точно това поискахме и ние от вестник „Труд” още през юни, когато започна тази идиотска инициатива. Наричаме я така от първия и ще продължим да я наричаме до последния ден, в който Конституционният съд заличи текстовете от Закона за движение по пътищата, с които за неплатени глоби се налагат принудителни административни мерки - вземане на книжката и спиране на автомобила от движение.

Но въпросът не е само за проверките по границите, които пречат на свободното пътуване. А за най-малко още две важни неща. Първо - неплащането на глоби може да е укоримо, но не е нито престъпление, нито административно нарушение. Второ - у нас има съвсем друг ред за събиране на просрочени задължения. И изобщо не е работа на никого от МВР да се изживява като инспектор от бившата Агенция за държавни вземания, нито като частен или държавен съдебен изпълнител.

Някой от МВР шефовете има ли намерение, ако не да обезщети, поне да се извини на гражданите, които са били тормозени по границите от половин година? Ще има ли някаква санкция за авторите на тази идиотщина. Тя не е измислена нито от обикновените катаджии на пътя, нито от граничните полицаи на пунктовете. А от ръководния състав зад бюрата, който чака Нова година и увеличение на заплатата.

Коментари

Задължително поле