Кралев: Ще финансираме тотална реформа в детския футбол, чакаме стратегия от БФС  

Работи се по възможността за изграждане на нов Национален стадион, каза спортният министър

Премиерът Бойко Борисов многократно заяви, че държавата е готова да финансира програма за развитие на детско-юношеския футбол, при условие, че БФС представят програма пред правителството. Това заяви преди журналисти министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Относно последните два мача на националния отбор и развитието на българския футбол той бе категоричен, че резултатите са изключително неприятни. Кралев коментира, че като министър не е редно да взима отношение относно грешките на треньорите или футболистите. Но подчерта, че решението на проблема е да се отдели специално внимание на детско-юношеския футбол.

"За да бъдем сигурни, че предоставените на школите средства  ще отиват по предназначение, те трябва да бъдат изцяло контролирани от държавата“, обясни Красен Кралев. 

Той все пак посочи, че отборът на Косово не трябва да бъде подценяван, защото мнозинството от футболистите на страната играят в елитни първенства в Европа.

„Докато не произведем продукт, който да намери реализация в най-големите клубове и най-големите първенства в Европа, няма как да очакваме да се промени представянето на националния ни отбор“, заяви Кралев.

Според него от години не се работи правилно в школите, защото ръководствата на клубовете търсят бързи успехи на мъжките отбори за сметка на работата в детско-юношеските школи. „Държавата осъзнава своя ангажимент – готови сме да финансираме тотална реформа в детско-юношеския футбол. Очакваме готовност от страна на БФС да ни представят програма, която да подкрепим финансово“, подчерта министър Кралев.

Работи се по възможността за изграждане на нов Национален стадион, каза още Красен Кралев. Окончателното решение ще бъде взето след финализирането на преговорите със Сърбия, Гърция и Румъния относно предстоящата обща кандидатура за голямо футболно първенство. 

„Първо трябва да бъде взето решението за формата – ще кандидатстваме за европейско или световно първенство. От това зависи капацитета на стадиона, който трябва да направим. „Имаме определени няколко терена от Столична община,  но правителството трябва да вземе решение къде ще бъде националният стадион. Всички предложени терени са добри. Ще имаме по-голяма яснота през септември“, посочи той.

Красен Кралев внесе яснота и около идеята за реновиране на стадион "Българска армия". Той обяви, че намеренията на ММС и ръководството на ЦСКА е в рамките на настоящите граници на съоръжението да се изгради нов модерен стадион, без да се завзема допълнително от територията на Борисовата градина. Министърът посочи, че няма неразбирателства между него и кмета Фандъкова, защото те говорят на един и същи език: "Ние не искаме да се изгражда нов стадион на "Армията", който да е извън очертанията на настоящия. Говорим за нов стадион, който може да стане достатъчно голям, ако се махне лекоатлетическата писта и се изгради чисто ново съоръжение на мястото на стария. Това ще е напълно нормално за изграждането на едно модерно европейско съоръжение. Типът на реконструкция, която е предвидена в ПУП-а, няма да бъде достатъчна и не ни удовлетворява.“

Коментари

Задължително поле