Кралските пингвини може да изчезнат заради климатичните промени

В резултат на климатичните промени кралските пингвини рискуват да умрат от глад, ако не потърсят убежище в Южния океан, който не е много гостоприемен за многобройните им колонии, 70 процента от които могат да изчезнат до края на този век, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Около 1,6 милиона двойки кралски пингвини, които са с по-малки размери в сравнение с императорските пингвини, живеят на субантарктическите острови Крозе, Кергелен и Принц Едуард. За да снесе яйце, женската се нуждае от плаж, море без ледове и източник на храна, който е достатъчно близо, за да може излюпилото се пиленце да бъде хранено повече от година. Женската и мъжкарят се редуват при мътенето на яйцето.

Климатичното затопляне обаче тласка на юг, т.е. далеч от колониите пингвини, рибите и октоподите, с които те се хранят. Затова пътуването на единия родител, заел със задачата да осигури храна, се удължава, заплашвайки живота на малкото, което е останало на сушата заедно с другия родител, освен ако не поемат към неизвестна дестинация.

"Ако не се вземат мерки, за да се постави под контрол климатичното затопляне, видът може да изчезне в близко бъдеще", заявиха Робен Кристофари и Селин Льо Боек от Френския център за научни изследвания и Емилиано Труки от университета във Ферара, Италия.

В случай че парниковите емисии се увеличат през 21-ви век, следвайки най-песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, 70 процента от 1,6 милиона двойки кралски пингвини вероятно ще се преместят другаде или ще изчезнат до края на века, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Коментари

Задължително поле