Красимир Аврамов: В САЩ ще снимат филм по книгата ми

Лентата ще продуцира моят американски мениджър, осъществил концерта ми в „Долби тиътър“, издава поп звездата

През 90-те години Красимир Аврамов ударно превзе музикалната сцена с неповторима по звучене музика и стана една от най-големите и емблематични звезди на родината ни. И точно в апогея на славата си Човекът Глас, както го наричат, заминава за САЩ, където започва всичко отначало. Прекарва 12 години в страната, където или се бориш "до кръв", или биваш смазан, като успява да наложи себе си, постигайки невъзможното.

През едно лято Красимир се завръща у дома като турист, но ваканцията му се оказва далеч не това, което е планирал. След редица ситуации той попада в известен музикален конкурс, където се сблъсква с подмолната игра на хората пред и зад обектива. В даден момент Аврамов се озовава в епицентъра на най-големия музикален скандал в историята на България, където мишената е именно той. Това го провокира да опише преживяното в книгата си "Между два свята: Любов, лъжи и една песен", която предстои да бъде филмирана в САЩ. Тази невероятна новина е и основната тема в интервюто, което поп звездата даде за в. "Жълт Труд".

- Краси, преди голямата новина, която ще дискутираме, стана ясно, че имаш ново българско парче? Разкажи за него.

- Да, готова е новата ми песен „Теб те няма“, както и видеоклипът към нея. Този сингъл е много специален за мен, защото е посветен на родителите ми, които набързо загубих. Музиката на песента е на Митко Щерев, текстът е дело на Александър Пертов, а прекрасния аранжимент направи Георги Андреев – ръководител на ансамбъл „Филип Кутев“. Именно с Георги работим заедно за шоу-концерта в НДК, който подготвяме за октомври, като на него ще изпълня и „Теб те няма“. На сцената заедно с мен ще се качат още 25 музиканти, а самият концерт ще бъде заснет за телевизията.

- Наскоро се върна от САЩ с новината, че там ще се снима игрален филм въз основа на твоята книга "Между два свята", в който ще бъдат инвестирани 3 милиона долара. Как се случи това?

- Да, това е факт. Бях много изненадан, когато Джъстин Ким ме покани на лична среща в Америка. В миналото с него сме работили съвместно по много успешни проекти, като кулминацията на партньорството ни беше самостоятелният ми концерт в „Кодак тиътър“ (днес вече преименуван на „Долби тиътър“), по-известен като дома на наградите „Оскар“. Когато Ким се свърза с мен преди няколко месеца, настоявайки да прелетя океана, за да обсъдим ново бизнес предложение, се чудех какво може да бъде то. Само ми загатна, че е толкова важно, че не бива да се обсъжда по телефона.

- Искаш да кажеш, че си нямал представа за какво те вика в Лос Анджелис?

- Честно казано, изобщо не очаквах да става въпрос за филм по книгата ми. В първата секунда си помислих, че се шегува, но се оказа, че той от известно време е мислил сериозно над нещата и е подготвял срещи, които да осъществим, когато пристигна в Лос Анджелис.

- Доколкото знам, Джъстин Ким беше твоят американски мениджър. Той и в киното ли инвестира?

- Той не за първи път продуцира филми, но сега е лично и дълбоко обвързан с този, заради дългите ни години съвместна работа. Разбрах, че Джъстин Ким инвестира 3 млн. долара в лентата. Разбира се, сумата не е малка, но според разбиранията на Холивуд, ако разчиташ само на нея, то автоматично продукцията се вписва в графата "нискобюджетна“. Тепърва предстои да се търсят още инвеститори както на американска, така и на българска земя.

- Кога започва заснемането на филма?

- Още сме на работен етап. Подготовката за толкова мащабна лента, каквато я виждаме с продуцента ми Джъстин Ким, ще отнеме около година-две. Първо трябва да се преведе автобиографичният ми роман „Между два свята“ на английски, като планираме след това да го издадем и разпространим в Америка. В момента продуцентът ми е в преговори с няколко сценаристи и режисьори, които според нас биха пресъздали и екранизирали историята по най-правилния и правдоподобен начин. Неведнъж се е случвало определена творба да претърпи редица промени, докато се адаптира за големия екран, като крайният резултат често бива разочароващ. Затова е изключително важно с кого работиш и в чии ръце доверяваш произведението си. Все пак вижданията на автора и филмовия екип трябва да съвпадат. Вече сме се спрели на няколко имена, които с времето са се доказали и работата им е била високо оценена от Филмовата академия на САЩ.

- А ще се придържа ли сюжетната линия във филма стриктно към книгата?

- Това зависи най-много от сценариста, който ще адаптира ръкописа. Понеже романът е сбор от различни случки от живота ми, той ще избере онези, които според него са ключови за изграждането и развитието на персонажа ми. Онова, което аз лично държа да се запази, е посланието на романа. А именно, че човек никога не бива да се отказва от мечтите си.

 

Виктор Касъмов:

За мен и брат ми Ненчо музиката е съдба

Ние, като народ, имаме толкова богата история, култура, традиции и фолклор, че половината свят може да ни завижда, убеден е музикалният продуцент

Виктор Касъмов е роден на 5 декември 1960 г. в Кюстендил. През 1994 г. заедно с брат си Ненчо Касъмов създават музикална компания Ара аудио-видео, която през годините продуцира и менажира едни от най-големите имена в българската фолклорна и попфолк музика като Володя Стоянов, Николина Чакърдъкова, Румяна Попова, Гуна Иванова, Кати, Алисия, Тони Стораро и много други.

В момента Виктор Касъмов управлява Мюзик Медия Клъстер, в която освен двете музикални компании Ара мюзик и Диапазон рекърдс, влизат и 4 национални музикални телевизии, всяка специализирана в излъчване на различен стил музика: Фен Фолк ТВ (за фолклор), BG Music Channel (за българска музика), Balkanika Music Television (за балканска модерна музика) и Фен ТВ (за микс от попфолк, балканска, фолклор и поп). През годините управляваните от него фирми организират многобройни мащабни събития като Балкански музикални награди, Турне на Фен ТВ, BG Music Festival, а от 2016 г. - и престижния форум „Пирин Фолк“ Сандански.

През 2018 г. Фен Фолк ТВ създава Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско, който тази година ще има своето второ издание. Виктор Касъмов е негов директор.

- Г-н Касъмов, от десетилетия сте водеща фигура в музикалния бизнес в България. Има ли формула за успешен бизнес в сферата на музиката у нас?

– Знаете ли, скоро се върнах назад във времето и установих, че вече 34 г. съм в музикалния бизнес у нас – от началото, когато стартирах като професионален диджей, преминавайки през звукозапис на касети, дистрибуция, менажиране, продуциране на артисти... Един дълъг и нелесен път. Колкото до формулата, то тя е любов и желание да се занимаваш с това. Другото е търпение и постоянен труд. Така поне, ако не друго, то духовно се чувстваш щастлив и удовлетворен от работата в музикалната сфера в България.

- Във времето сте създали едни от най-големите звезди в различните жанрове. Трудно ли е да се реализира музикална звезда и какво изисква това?

– Смятам, че определено съм щастлив човек, след като животът и ситуацията са ме накарали да работя с популярни изпълнители от различни жанрове. Никак не е лесно в малка страна като нашата - като територия и покупателна способност, и с хора, които малко отделят за култура, да се прави музикален бизнес. Формулата е да се намери талантливият изпълнител, който да е безусловно убеден, че работата в екип и доверието към него са на първо място. А после следват трудолюбие и постоянство. Трябва да се знае, че популярността при изпълнителя изпреварва възвръщаемостта на средствата, които са вложени за неговото изграждане. Това е дълъг период. Особено артистите, за които това е начин на препитаване, трябва да имат големи, железни нерви.

- Създател сте на музикална телевизия Фолклор ТВ, а по-късно продавате дела си на Николина Чакърдъкова. Преди 6 години стартирате друга национална музикална телевизия - Фен Фолк ТВ. Това решение не беше ли твърде смело и рисковано?

– Преди много години с моя брат Ненчо Касъмов бяхме твърдо убедени, че в телевизионния ефир има място за национална фолклорна телевизия. И създадохме първата, като поканихме едно безспорно голямо име - Николина Чакърдъкова, да сподели нашите виждания. Тя стана лице на самата телевизия. След години пътищата и представите ни за развитие на медията се разделиха по най-нормалния и добронамерен начин и ние предоставихме на фондацията на Николина Чакърдъкова Фолклор ТВ. Бяхме убедени, че имаме какво още да даваме и сме така дълбоко свързани с фолклора, че може да създадем нов проект, който да започнем отначало и той да бъде успешен.

- Слуша ли се в днешно време народната ни музика от младите?

– Радостно е, че през последните 10 години българинът се обръща все по-осезаемо към корените си. Явно има нужда от презареждане, от мотивация за живота, за съхранение на онова, което е било при дедите ни. Младите хора много се интересуват и практикуват фолклора ни, участват в многобройните конкурси и събития, които се провеждат годишно у нас. Показателно е, че утвърденият фестивал „Пирин Фолк“ Сандански, който ние организираме вече четвърта поредна година, се нарежда сред топ предаванията по рейтинг за август в националния телевизионен ефир, именно във възрастовата категория 18-25 години. Неслучайно по обща идея с брат ми Ненчо, кмета на Сандански г-н Кирил Котев и мен, основахме „Детски Пирин Фолк“ през 2017 г. И сега на голямата професионална сцена се изявяват деца между 8 и 15 г. Факт е, че не само в България, но и навсякъде по света, където живеят българи, все повече млади хора се докосват до нашето фолклорно богатство.

- Фолклорът мисия ли е за вас?

– Не само мисия, но и съдба. Фолклорът ни е богатството, което ни е запазило като нация, което ни отличава от другите народи. Мисията ни е чрез нашата фолклорна телевизия, чрез многобройните събития, които организираме, да го направим достъпен и привлекателен за младите хора, да ги заинтригуваме.

 

И още в новия брой на "Жълт Труд"...

 

Нора Недкова заби богат турчин

Христо Калоферов съжителства с бежанци

Глория показа младото си гадже

Маги Халваджиян се гордее със сина си

Ернестина Шинова няма да ходи в Брюксел

Диляна и Асен Блатечки влюбени и в клип

Хърмаяни порасна и върти гаджета

Всеки трети случай на импотентност е от стрес

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Булат Окуджава бил срамежлив с жените

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 12 ЮНИ

Коментари

Задължително поле