Красимир Вълчев: До края на 2019 г. всички училища ще имат изградена wi-fi мрежа

Снимка: Архив

До края на 2019 г. всички училища ще имат изградена wi-fi мрежа. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Национална конференция за дигитално образование.

„Спектърът от политиките, които трябва да реализира една дигитална платформа включва всички инструменти и всички неща трябва да се правят едновременно. Когато говорим за обучение с информационни технологии, ние трябва да имаме структура, години наред се инвестира в опорната мрежа. Това, което можем да кажем, че ще изпълним, е до края на 2019 г. всички училища да имат wi-fi мрежи. В края на 2018 г. инвестирахме и в последните училища, които нямаха изградени локални мрежи“, посочи министър Вълчев.

Според него обаче не трябва да се обсъжда само въпросът изграждането на интернет мрежи, а по-важният диалог е за това как децата да имат защитена среда. Министър Вълчев обясни, че за подобряване на дигиталната среда и уменията на учениците в дигиталния свят ще бъде изградена платформа „облак“. „Той ще бъде насочен и чрез него ще реализираме политики за дигитални умения. Реализиране на „облак“ ще даде възможност за достъпно безплатно образователно съдържание“, заяви той.

Министърът Красимир Вълчев обясни, че в бъдеще образованието ще бъде базирано на електронни технологии, за това е необходимо и учителите да бъдат обучавани в тази насока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България