82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Кратерът Чиксулуб е люлка на ранния живот

Снимка: Уикипедия

Археолози и антрополози смятат, че Месопотамия е люлката на цивилизацията. Ново изследване навежда на мисълта, че люлката на ранния живот е кратер, съобщи ЮПИ.

Резултатите от изследването сочат, че удари на астероиди могат да деформират твърдата земя така, че да се образуват екологични ниши. Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална проба от вътрешността на кратера Чиксулуб в Мексико, пише сп. „Сайънс“.

Той е образуван вследствие на сблъсък на космическо тяло със Земята преди 65 милиона години. Сблъсъкът бил толкова силен, че изчезнали 75 процента от живите организми на планетата, включително динозаврите.

Взетите от вътрешността на кратера проби не само разкриват как подобен сблъсък може да унищожи живота. Те показват също какви могат да са последствията за твърдата земя от толкова силен сблъсък. Пробите свидетелстват, че след сблъсъка скалите имали по-малка плътност и станали по-шуплести, отколкото предсказват компютърните модели.

Малки отвори в скалите са имали роля на развъдници на най-ранните форми на живот, уверяват учените. Става дума за места, където водата и кислородът можели да се смесят с хранителни вещества. Кратерът осигурил на бактерии и други едноклетъчни убежище, в което те били защитени от външната среда.

„Трудно е да се повярва, че едни и същи сили, които заличили динозаврите от лицето на Земята, по-късно са имали друга роля, предоставяйки първите убежища за най-ранния живот на планетата – заяви ръководителката на изследването Джоана Морган от Импириъл колидж в Лондон. – Надяваме се, че допълнителни изследвания на пробите ще допринесат да се разбере как животът може да съществува под земната повърхност.“

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.