КРИБ препоръчва на работодателите да отложат протестите за високите цени на тока (ВИДЕО)

Обсъдихме възможни мерки за излизане от ситуацията с цените на тока. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният министър на икономиката Даниела Везиева след среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). „В рамките на служебния кабинет, без да правим законодателни промени, да предприемем някакви резонни мерки, които да подпомогнат бизнеса в тази ситуация”, допълни още Везиева.

„Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа. Да не говорим вече за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика. По тази причина КРИБ, Минно-геоложката камара и БФИЕК, където членуват голяма част от енергоинтензивните дружества в България проведохме тази среща след отправено писмено предложение към министър-председателя и министъра на енергетиката”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Постигнало се е обединение около това в рамките на следващата седмица работни групи от три министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвят текстове, свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител.

Кирил Домусчиев каза, че КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени.

"Това е нещо, което до края на следващата седмица ние трябва да решим с юристи и със съответните експерти в тези работни групи. От страна на правителството ще бъде министърът на енергетиката, а от наша страна - председателят на БФИЕК Константин Стаменов. 

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/237557311681829

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика