Културен център „Йордан Радичков” отвори врати в Берковица

Културен център на името на големия български писател Йордан Радичков отвори врати в Берковица в дните на празника на българското слово и култура.

„Тази идея възникна преди години и с труда на много хора вече е факт. В този културен център ще витае духът на Радичков“, заяви кметът на Берковица инж. Милчо Доцов.

Културен център „Йордан Радичков“ ще се използва за експозиции, литературни четения, срещи и беседи с автори, както и представяне на културно-историческо наследство. В дома ще намери място и Дружеството на краеведите, които изследват творчеството на големия писател от Калиманица. Синът на разказвача Димитър Радичков, който присъства на събитието заедно със съпругата си актрисата Мария Статулова, сподели: „Такова малко градче като Берковица е дало много будители. Рядко в България се откриват културни центрове и този трябва да е жив, за да съхранява родовата и местна памет”.

Димитър Радичков подари на културното средище фотография от последната изложба за писателя от пътешествието му до Сибир през 1964 година със заглавие „Неосветените дворове“ по едноименния му пътепис. Сред гостите на празника бяха народният представител д-р Илиян Тимчев, Председателят на ОбС – Иван Кирилов, зам.-кметовете Радослав Найденов и Биляна Тодорова, краеведи, директори на училища и детски градини, общественици.

Коментари

Задължително поле