Купуваме два пъти повече дрехи спрямо началото на пандемията

Продажбите на дрехи и обувки са нараснали с над 131% спрямо март миналата година.

Онлайн продажбите са с 45% повече

Ръстът при продажбите на горива е с 25%

Продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия през март са с над 131% повече от началото на пандемията през март миналата година, когато много хора останаха по домовете си. Общият оборот в търговията на дребно през март е със 17,3% над нивото от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Така реално вече харчим колкото по времето преди пандемията.

Продажбите на компютри и мобилни телефони са 70,8% повече спрямо март миналата година, показват данните на НСИ. Търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома е нараснала с 31,9%. Заради пандемията имаше голям бум на онлайн продажбите, но през последните месеци много хора се връщат към традиционното пазаруване. Въпреки това продажбите по интернет са нараснали с 45% в рамките на година.

Търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е нараснала с 24,8% на годишна база. Но при продажбите на хранителни стоки, напитки и цигари има спад с 2,3%. Това донякъде се дължи на презапасяването с храна в началото на пандемията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика